Linkovi

Šole u Beogradu sa srpskim zvaničnicima o Kosovu i francusko-nemačkom predlogu


Derek Šole, arhivska fotografija
Derek Šole, arhivska fotografija

BEOGRAD - Savetnik u Stejt departmentu Derek Šole sastaće se u četvrtak u Beogradu sa srpskim zvaničnicima, u okviru regionalne turneje koju je započeo u Skoplju, a nastavio u Prištini.

Kako je najavljeno, Šolea će na radnom ručku ugostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Tokom popodneva planirani su sastanci sa premijerkom Anom Brnabić i šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

Očekuje se da će tema razgovora biti i postizanje sporazuma Kosova i Srbije zasnovano na francusko-nemačkom predlogu. Američki diplomata je u Prištini ponovio da SAD podržavju taj predlog i da je dijalog put da se dođe do rešenja.

Šole je u Prištini, gde je razgovarao sa predstavnicima kosovskih medija, rekao da SAD očekuju da Kosovo ispuni sve svoje obaveze u dijalogu sa Srbijom, koje podrazumevaju i osnivanje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Derek Šole i američka delegacija na Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

Potrebno je da bude jasno da ne želimo da podržimo organizaciju poput Republike Srpske. Ne tražimo od Kosova bilo kakav angažman koji je u neskladu sa Ustavom i odlukom Ustavnog suda iz 2015. godine. Skupština Kosova je ratifikovala Briselske sporazume i Ustavni sud je rekao da je neophodno osnovati Zajednicu opština sa srpskom većinom – za šta verujemo da je postala zakonska obaveza za Vladu Kosova“, rekao je Šole.

Američki zvaničnik je ocenio da je stanje u institucijama na severu Kosova zabrinjavajuće. Srbi su napustili te institucije usled krize zbog registarskih tablica. Iako je to pitanje rešeno, srpski predstavnici se u institucije nisu vratili.

Potrebno je okončati ciklus stagnacije i vreme je da se krene na posao. Jedna od naših poruka, koju ćemo ponoviti u Beogradu, je da energiju želimo da usmerimo na evroatlantsku budućnost Kosova. Manje energije želimo da trošimo na rešavanje kriza. Dakle, naša poruka ovde i u Beogradu je da se izbegavaju provokativne radnje i ekalacije i da stvar treba uzeti u svoje ruke”, rekao je Šole u Prištini.

XS
SM
MD
LG