Linkovi

Novaku šesti Vimbldon, stigao Rafu i Rodžera po broju grand slemova


Vojvoda od Kenta predaje trofej pobednika Vimbldona Novaku Đokoviću (Foto: AP/Pete Nichols/Pool)
Vojvoda od Kenta predaje trofej pobednika Vimbldona Novaku Đokoviću (Foto: AP/Pete Nichols/Pool)

Najbolji teniser sveta Novak Đoković pobedio je Italijana Matea Beretinija u tri seta - 6:7 (4), 6:4, 6:4, 6:3 i osvojio je šestu titulu na Vimbldonu, treću uzastopnu, i treću grand slem titulu ove sezone, čime se prvi put u karijeri, po broju trofeja na najveća četiri turnira izjednačio sa svojim najvećim rivalima Špancem Rafaelom Nadalom i Švajcarcem Rodžerom.

Sva trojica sada imaju 20 grand slem titula, ali Đoković je jedini svaki od četiri slema osvojio najmanje dva puta, jedini ima trofeje svih turnira Masters serije i to dva puta, ima bolji skor u međusobnim duelima sa Federerom i Nadalom i najviše nedelja na prvom mestu svetske rang-liste. Takođe, pridružio im se kao tek treći aktivni teniser koji je u istoj godini osvojio Rolan Garos i Vimbldonu (u Open eri pored njih su to ostvarili još samo Australijanac Rod Lejver i Šveđanin Bjern Borg)

U narednih nekoliko nedelja, Đoković će imati priliku da postane prvi teniser u istoriji koji bi ostvario takozvani Zlatni grand slem u kalendarskoj godini, ukoliko trijumfuje na Olimpijskim igrama u Tokiju i Otvorenom prvenstvu SAD. Zlatna olimpijska medalja je jedini veliki trofej koji nedostaje Đokoviću, ima bronzu iz Pekinga 2008, a Ju Es Open je osvajao tri puta, iako je igrao čak osam finala.

Takođe, pridružio se

Svoj šesti Vimbldon, treći uzastopni, po čemu se pridružio Federeru, Amerikancu Pitu Samprasu i Borgu, trojici koja su pre njega "vezali" tri titule na travi Ol-Ingland kluba, Đoković je osvojio posle tri sata i 23 minuta igre protiv još jednog člana takozvane sledeće generacije, pošto je i u Melburnu i u Parizu pobeđivao mlade tenisere - Rusa Danila Medvedeva i Grka Stefanosa Cicipasa.

I Beretini i Đoković počeli su nervozno, ali se Srbin prvi stabilizovao i napravio brejk. Propustio je set loptu na servis Italijana na 5:2 u prvom setu, a onda dozvolio rivalu da se vrati u set i na kraju ga osvoji u taj-brejku.

Međutim, Đoković je drugi set počeo sjajno, sa dva uzastopna brejka, poveo 4:0, i uprkos tome što je Beretini stigao do 4:5, rutinski odservirao za 1:1. U trećem setu, Đoković je opet napravio brejk na početku, poveo 3:1, a zatim uprkos prilikama koje je imao Italijan, uspeo da sačuva servis do kraja za 2:1 u setovima.

U četvrtom setu, Beretini se držao do 3:3, a posle jednog fantastičnog poena u tom šestom gemu, kojim je umesto 15:40 izjednačio na 30:30, Đoković je definitivno slomio otpor Bertinija i sa dva brejka do kraja stigao do 20. grand slem titule u karijeri.

Pobedom u finalu, Đoković je odbranio 2.000 poena, koje je osvojio 2019, i osvojio ček na skoro 2,4 miliona dolara, što je - više od pola miliona manje nego pre dve godine (2,95 miliona). Zahvaljujući tome, Đoković je postao prvi teniser u istoriji koji je od nagrada na turnirima u karijeri zaradio više od 150 milliona dolara, a bio je prvi i sa više od 100 miliona.

XS
SM
MD
LG