Linkovi

Deveta titula za Đokovića u Melburnu


Novak Đoković pozira sa trofejem pobednika Austrelijen opena, 21. februar 2021. (Foto: Reuters/Asanka Brendon Ratnayake)
Novak Đoković pozira sa trofejem pobednika Austrelijen opena, 21. februar 2021. (Foto: Reuters/Asanka Brendon Ratnayake)

Najbolji teniser sveta Novak Đoković osvojio je rekordnu devetu titulu šampiona Australijen opena i 18. grand slem titulu u karijeri, pobedom u finalu nad Danilom Medvedevom, koji je u taj duel ušao bez poraza još od oktobra prošle godine i niza od 20 uzastopnih trijumfa.

Međutim, Đoković je - uprkos predviđanjima da bi ovaj meč mogao da bude nezivestan - potpuno dominirao. Bilo je 7:5, 6:2 i 6:2 posle manje od dva sata igre.

Prvi reket sveta, koji nikad nije izgubio meč u Melburnu kada je došao kao prvi nosilac (42:0), oduzeo je servis rivalu odmah na početku meča i poveo 3:0. Iako je Rus uzvratio, izjedančio na 3:3 i držao se do samog kraja seta, Đoković je napravio još jedan brejk u 12. gemu i poveo sa 1:0.

Medvedev je na startu drugog seta oduzeo servis Đokoviću, ali su usledila četiri "vezana" gema za 33-godišnjeg Beograđanina, koji se sa šest grand slem titula posle 30. rođendana izjednačio sa Rafaelom Nadalom, i sad zaajednički drže taj rekord "open ere".

Do kraja drugog seta, Đoković je još jednom brejknuo Medvedeva, a zatim i još dva puta u trećem - ukupno sedam puta tokom meča i rutinski nastavio svoj neverovatni niz u polufinalu i finalu Australijen opena - u kojima nikad u karijeri nije izgubio (18:0). Istovremeno, Đoković je drugi put napravio seriju od tri uzatopne titule u Melburnu, prethodno je osvajao trofej 2011, 2012. i 2013.

Đoković, koji u ponedeljak počinje 309. nedelju na prvom mestu svetske rang liste, i 8. marta će preuzeti rekord koji trenutno u toj kategoriji drži Rodžer Federer, za titulu u Melb urnu nagrađen je sa 2 miliona i 130 hiljada dolara. Medvedev je kao finalista zaradio milion i 160 hiljada dolara.

XS
SM
MD
LG