Linkovi

Spomenik utemeljivačima košarke na Kalemegdanu


Spomenik u čast košarkaške reprezentacije koja je igrala na prvom Svetskom prvenstvu 1950. godine. (Foto: Glas Amerike)
Spomenik u čast košarkaške reprezentacije koja je igrala na prvom Svetskom prvenstvu 1950. godine. (Foto: Glas Amerike)

U čast reprezentacije koja je igrala na prvom Svetskom prvenstvu 1950. godine u Buenos Ajresu, otkriven je spomenik utemeljivačima srpske i jugoslovenske škole košarke na terenima na Malom Kalemegdanu.

Tačno na "granici" između terena Partizana i Crvene zvezde, otkrivanju spomenika su prisustvovali političari, predstanici FIBA Evrope, sportisti i predstavnici diplomatskog kora, a prvi čovek Košarkaškog saveza Srbije Predrag Danilović izjavio je da je ponosan:

"Na ovim terenima sam igrao, na Partizanovim i Zvezdinim. Drago mi je što je baš ovde postavljen spomenik koji je na pravi način obeležava prijateljstvo dva naroda, ali i Saveza", kaže Danilović.

Svečanosti je prisustvovao i predsednik Košarkaškog saveza Francuske Žan-Pjer Siuta, koji je naglasio je da mu je čast što je u Beogradu na ovakvom događaju:

"Kada sam bio dete imao sam veliko poštovanje za sve legende sa ovih prostora. Nisam mogao da pretpostavim da ću prisustvovali ovakvom činu u zemlji koja je iznedrila toliko asova”, rekao je Suita.

Predsednik Košarkaškog saveza Francuske Žan-Pjer Siuta ispred spomenika začetnicima košarke
Predsednik Košarkaškog saveza Francuske Žan-Pjer Siuta ispred spomenika začetnicima košarke

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da je ovim spomenikom srušena ograda i barijera koja je razdvajala terene "večiti rivala".

"Beograd je ponosan što ima priliku da podigne spomenik u čast najpopularnijem spotu u Srbiji. Ako neki sport zaslužuje spomenik onda je to je košarka. Važno je da pokažemo koliko je bitna Srbija i bez obzira na sve košarka je nacionalni sport kod nas”, rekao je Vesić, uz napomenu da će naredne godine beogradske ulice dobiti nazive po tvorcima srpske košarke.

Reprezentaciju tadašnje Jugoslavije, koja se kvalifikovala na SP u Argentini činilo je 13 košarkaša Crvene zvezde i Partizana: Nebojša Popović, Borislav Stanković, Radomir Šaper, Aleksandar Nikolić, Milorad Sokolović, Aleksandar Gec, Ladislav Demšar, Srđa Kalember, Tulio Roklicer, Dragan Godžić, Mirko Marjanović, Lajoš Engler i Volmoš Loci.

Reprezentaciju je vodio francuski stručnjak Anri Hel, koji je tada postao jedini trener, koji je istovremeno vodio četvoricu velikana srpske košarke i članova Kuće slavnih FIBA - Popovića, Stankovića, Šapera i Nikolića.

XS
SM
MD
LG