Linkovi

Hag: U Belgiji uhapšen osumnjičeni za ratne zločine na Kosovu


ARHIVA - Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu
ARHIVA - Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu

Osumnjičeni za ratne zločine na Kosovu Pjeter Šalja uhapšen je u Belgiji, saopštila su Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu

U saopštenju se navodi da će Šalja biti u pritvoru u Belgiji do odluke o prebacivanju u Hag, ali se ne iznose detalji o optužnici protiv njega, prenosi agencija Rojters.

Prema izveštaju kosovskih medija, Šalja je bivši komandant Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), poznat po nadimkom "Vuk". Bio je takođe pod istragom Haškog tribunala kao potencijalni osumnjičeni, ali protiv njega nikada nije podignuta optužnica.

Pred Specijalizovanim većima u Hagu, uspostavljenim 2015. godine, između ostalog su za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti optuženi bivši predsednik Kosova Hašim Tači kao i bivši predsednici parlamenta Kadri Veselji i Jakup Krasnići.

Sva trojica su se izjasnili da nisu krivi.

Specijalizovana veća se bave slučajevima povezanim sa navodnim zločinima koje su počinili pripadnici OVK tokom 1998-99, a sedište je u Hagu kako bi se umanjio rizik od zastrašivanja svedoka na Kosovu, navodi Rojters.

XS
SM
MD
LG