Linkovi

SAD jačaju dugoročno vojno prisustvo u Evropi zbog ruske pretnje


Američki predsednik Džo Bajden na samitu NATO u Madridu (Foto: AP/Susan Walsh, Pool)
Američki predsednik Džo Bajden na samitu NATO u Madridu (Foto: AP/Susan Walsh, Pool)

Predsednik Džo Bajden rekao je u sredu da će Sjedinjene Države značajno da povećaju dugoročno prisustvo u Evropi, uključujući i uspostavljanje prve stalne baze u Poljskoj, da bi osnažile regionalnu bezbednost posle ruske invazije na Ukrajinu.

Bajden je na sastanku sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom, na početku samita u Madridu, rekao da je "NATO snažan i ujedinjen" i da će koraci koji će biti preduzeti tokom skupa "dodatno ojačati našu kolektivnu snagu".

Iz Bele kuće je saopšteno da Bajdenove poruke znače da će SAD zadržati 100.000 trupa u Evropi "u dogledno vreme" , što je za 20.000 više od nivoa pre početka rata u Ukrajini, prenosi agencija Asošijeted pres.

Bajden je takođe najavio da će Amerika poslati još dve eskadrile borbenih aviona F-35 u Veliku Britaniju i dodatne protivvazdušne i druge kapacitete u Nemačku i Italiju.

"Danas, objavljujem da će Sjedinjene Države pojačati svoje snage u Evropi i odgovoriti na promenljive bezbednosne okolnosti , kao i osnažiti našu kolektivnu bezbednost", rekao je Bajden.

Stoltenberg, koji je ranije u sredu rekao da se alijansa suočava sa najvećim izazovom od Drugog svetskog rata zbog ruske agresije na Ukrajinu, pozdravio je Bajdenovu najavu.

"To zaista pokazuje vaše odlučno liderstvo i snagu tranatlantskih odnosa", rekao je generalni sekretar NATO-a i zahvalio se Bajdenu na "nepokolebljivoj podršci koju pruža, kao i podršci SAD Ukrajini".

Bajden je rekao da će u Poljskoj biti stacionirana komanda američkog petog vojnog korpusa, čime bi američke snage prvi put imale stalno prisustvo na istočnom krilu NATO-a. Američki predsednik je dodao da SAD takođe povećavaju rotaciono raspoređivanje trupa u Rumuniji i baltičkim zemljama.

Selest Volander, pomoćnica sekretara za odbranu za međunarodne poslove, rekla je novinarima da će stalno prisustvo u Poljskoj biti ključno za napore da se pomogne NATO-u u promenjenim bezbednosnim uslovima posle ruske invazije.

Poljski predsednik Andžej Duda pozdravio je najavu Vašingtona da će uspostaviti stalni vojni štab u Poljskoj.

"Dugo smo čekali te vesti. To mnogo jača našu bezbednost, u teškoj situaciji u kojoj se nalazimo", rekao je Duda na konferenciji za novinare.

Američki zvaničnici naglasili su da se stacioniranje američkih trupa odnosi samo na jedinice raspoređene u vojnim štabovima, a ne borbene trupe. Naveli su da je to u skladu sa sporazumom između NATO - a i Rusije iz 1997. godine, u okviru kojeg je alijansa pristala da ne stacionira borbene trupe u istočnoj Evropi.

Borbene jedinice koje Bajden šalje u Rumuniju i u baltičke zemlje raspoređuju se na rotacionoj osnovi, a ne za stalno, što je takođe u skladu sa sporazumom.

"Nije bilo komunikacije sa Moskvom u vezi sa ovim promenama, niti je to neophodno", rekao je portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

Bajden je u utorak najavio i da će SAD poslati dva dodatna razarača u svoju pomorsku bazu u Roti, u Španiji, čime će njihov ukupan broj biti povećan na 6.

Američki predsednik je poručio da je ruski predsednik Vladimir Putin mislio da će se NATO članice podeliti nakon invazije na Ukrajinu, ali da je dobio suprotnu reakciju.

"Putin je želeo Evropu poput Finske. Dobićete NATO-izaciju Evrope. I to je upravo ono što on nije želeo, ali je što neohodno da bi se garantovala evropska bezbednost", poručio je Bajden.

Na samitu NATO-a u Madridu u sredu je upućen poziv Švedskoj i Finskoj da se pridruže alijansi, nakon što je Turska odustala od prvobitnog protivljenja.

XS
SM
MD
LG