Linkovi

Zaključak G7: Još više ekonomski oštetiti Rusiju


Samit lidera G7 u Nemačkoj
Samit lidera G7 u Nemačkoj

ELMAU - Lideri najbogatijih zemalja sveta okupljeni u Grupi 7, zaključili su na kraju samita u Nemačkoj da će zajednički podržavati Ukrajinu koliko god je potrebno, kao i da će istražiti dugoročne mogućnosti kako da se Kremlju uskrate prihodi od prodaje nafte.

U zajedničkom saopštenju na kraju samita, podvlači se namera lidera G7 da uvedu "ozbiljne i momentalne ekonomske mere" Rusiji. Nije detaljno objašnjeno kako bi ograničavanje cene nafte moglo da izgleda u praksi, ali je ostavljen prostor za diskusiju o dodatnim zabranama na uvoz ruske nafte.

To bi trebalo da ošteti glavni ruski izvor prihoda i, teoretski, da ublaži skok cena energenata i inflacije koja pogađa ceo svet.

"Ostajemo čvrsto pri tome da zajednički koordinišemo sankcije koliko god da je potrebno i budemo jedinstveni na svakom nivou", saopštava Grupa 7.

Lideri su se usaglasili oko zabrane uvoza ruskog zlata, kao i da daju više pomoći zemljama u kojima je kriza sa hranom - uzrokovana ruskom blokadom izvoza ukrajinske pšenice preko Crnog mora.

SAD su već zabranile uvoz ruske nafte, ali je to svakako bio mali procenat. EU je odlučila da zabrani uvoz na 90 odsto ruske nafte koja stiže morem, ali to stupa na nsagu krajem godine - što znači da evropske zemlje i dalje finansiraju ruski rat, istovremeno osuđujući Moskvu. Takođe, skok cena nafte ide na ruku Rusiji.

Evropa se trudi da nađe nove izvore gasa koji nisu ruski.

Lideri G7 su u zajedničkom saopštenju naveli da "u ovim izuzetnim okolnostima, podrška investicijama u gasni sektor može da bude privremeno rešenje".

Pre zatvaranja samita, lideri su zajednički osudili "gnusni" napad na tržni centar u Kremečuku, i ocenili da je reč o ratnom zločinu. Najavili su i da će predsednik Rusije Vladimir Putin "odgovarati".

XS
SM
MD
LG