Linkovi

"SNS ne poštuje pravila igre uspostavljena 5. oktobra 2000."


Učesnici međunarodne konferencije "Civilno društvo za odgovornu vlast", Foto: Video grab

Porukom da je danas normalan život nemoguće ostvariti van demokratije, učesnici međunarodne konferencije "Civilno društvo za odgovornu vlast" ocenili su da je problem u tome što smo imali prevelika očekivanja i zaboravili da je demokratija krhka i da se za nju uvek treba boriti.

Na skupu održanom u ponedeljak, analitičar Instituta za evropske politike Fondacije za otvoreno društvo Srđan Cvijić ocenio je da su 2000. godine građani Srbije glasali za život u uređenom društvu, u kojem vladaju institucije, a ne pojedinci, i da su danas mnogi od njih razočarani:

"Šta je 2012. godine dozvolilo SNS-u i ovoj koaliciji u Srbiji da dođu na vlast? Prvo da pobede na izborima, pa onda da dođu na vlast. Bilo je obećanje da će poštovati pravila igre uspostavljena 5. oktobra 2000. godine. Pa, ne poštuju ih", rekao je Cvijić.

Politička analitičarka iz Velike Britanije Marika Đolai ocenila je da oni koji su doneli liberalnu demokratiju u Srbiju nisu pomenuli probleme zapadnog društva, među kojima su socijalne i ekonomske razlike.

Dušan Reljić iz Nemačkog instituta za međunarodnu saradnju i bezbednost izjavio je da, na osnovu "indeksa demokratije", nijedna od 28 država Istočne i Jugoistočne Evrope ne ispunjava uslove da bude označena kao potpuna demokratija:

"Prema "Ekomistu", 12 država su narušene demokratije, a od tih 12, 11 su članice EU i još Srbija. Devet su takozvani hibridni režimi. A ostatak u Istočnoj Evropi i tranzicionim zemljama su autoritarni režimi", istakao je Reljić.

Izvršna direktorka Politikon mreže iz Crne Gore Jovana Marović ocenila je da demokratija nigde u svetu nije najboljeg zdravlja, ali da to nije opravdanje za njeno nazadovanje na Zapadnom Balkanu.

"U Evropskoj uniji bi trebalo da shvate kako je naivno verovanje da podrška vladajućim partijama jača bezbednost regiona", rekla je Jovana Marović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG