Linkovi

Korupcija raste, Srbija pada na globalnoj listi percepcije korupcije


Sa predstavljanja Globalnog indeksa percepcije korupcije Transparentnosti Srbija, Foto: Video grab
Sa predstavljanja Globalnog indeksa percepcije korupcije Transparentnosti Srbija, Foto: Video grab

Srbija je i dalje zemlja u kojoj je visok nivo korupcije, a kako je pokazao najnoviji Indeks percepcije korupcije za 2018. godinu, Srbija je pala za deset mesta i sada je na 87. mestu među 180 država koje su obuhvaćene ovim globalnim pokazateljem Transparensi internešnala.

Prošle godine, Srbija je sa indeksom 41 bila na 77. mestu, a sada padom od dva poena i indeksom 39, drži zajedno sa Kinom 87. mesto, saopštili su danas predstavnici Transparentnosti Srbija na predstavljanju Globalnog indeksa percepcije korupcije.

Kako je rekao predsednik Transparentnosti Srbija Vladimir Goati, postoji uzročno-posledična veza između korupcije i stanja demokratije u nekoj zemlji, te da zemlje sa visokom stopom korupcije imaju slabije demokratske institucije i politička prava.

Prikaz na mapi gde se nalazi Srbija kada je u pitanju nivo korupcije, Foto: Transparentnosti Srbija
Prikaz na mapi gde se nalazi Srbija kada je u pitanju nivo korupcije, Foto: Transparentnosti Srbija

Po njegovim rečima, pravosudni sistem u Srbiji je nepotpun, izriču se blage kazne, a slučajevi korupcije često zastarevaju. "Moć vladajuće stranke je izuzetno velika i njeni kadrovi su, pre svega, lojalni partiji, pa tek zatim profesiji i organima gde su zaposleni", izjavio je Goati.

Programski direktor Transparentnosti Srbije Nemanja Nenadić ocenio je da su glavni uzroci povećanja korupcije nedosledno primenjivanje preventivnih i represivnih mehanizama.

"Imamo tvrdnje o korupciji političkih aktera, koji se međusobno optužuju, kao i navode medija. Ali, nema brze reakcije tužilaštva, te sumnje se ne istražuju. Ne primenjuju se propisi, prisutni su netransparentnost u donošenju odluka i manjak konkurencije kod zaključivanja velikih vladinih ugovora", izjavio je Nenadić.

Inače, sa indeksom percepcije korupcije 39, Srbija je malo ispod svetskog proseka, ali u odnosu na zemlje Evropske unije, Srbija je slabija za 18 poena.

Kako pokazuju podaci, ceo region je napravio veoma mali napredak u borbi protiv korupcije, a među državama nastalim raspadom SFRJ, najbolje rangirana je Slovenija na 36. mestu sa indeksom od 69 poena, slede Hrvatska i Crna Gora, a najnižu, 93. poziciju, drži Makedonija - sa indeksom 37.

Na globalnom nivou, kao zemlja sa najmanje korupcije, najbolje je rangirana Danska sa indeksom 88, drugo mesto zauzima Novi Zeland sa 87, a treće mesto dele Finska, Singapur, Švedska i Švajcarska. Na dnu liste, kao zemlje sa najvećim nivoom korupcije su Somalija, Sirija i Južni Sudan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG