Linkovi

U Srbiji obeležen Dan zaštite podataka - bez Poverenika


Rodoljub Šabić, bivši poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti (Foto: Medija centar Beograd)
Rodoljub Šabić, bivši poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti (Foto: Medija centar Beograd)

U Srbiji se obeležava Međunarodni dan zaštite podataka o ličnosti, ali bez Poverenika, jer je Rodoljubu Šabiću u decembru prošle godine istekao mandat, a stanje u ovoj oblasti u Srbiji već godinama nije na zadovoljavajućem nivou.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je da je od ključnog značaja da vlasti u Srbiji što pre uspostave proceduru za postavljanje novog poverenika, uz poštovanje nezavisnosti prilikom izbora.

"Postavljanje novog poverenika bi trebalo da počne bez odlaganja,” rekao je Fabrici i dodao da je veoma važno da institucije raspolažu dovoljnim kapacitetima i da imaju dobru političku podršku.

Zamenica Poverenika Stanojla Mandić kaže da je tokom 2018. godine registrovan porast krivičnih dela u vezi sa zloupotrebnom podataka o ličnosti, a da je bilo i curenja informacija iz pojedinih institucija, objavljivanja podataka iz vojnih dosijea i službenih evidencija, te da se manipulisalo i podacima o korišenju socijalne pomoći i zdravstvenom stanju.

U Srbiji obeležen Međunarodni dan zaštite podataka o ličnosti bez Poverenika na funkciji
U Srbiji obeležen Međunarodni dan zaštite podataka o ličnosti bez Poverenika na funkciji

Istakla je i da novi Zakon o zaštiti podataka, koji je usvojen prošle godine, a čija primena treba da počne u avgustu, mogao da bude kvalitetniji i ocenila da će biti mnogo izazova u njegovoj primeni.

“Imamo zakon za koji mnogi kažu da je vrlo konfuzan, jako težak za čitanje i tumačenje, a odredbe su nejasne,” rekla je Mandić.

Šef Misije OEBS u Srbiji Andrea Orazio rekao je da nedavno usvajanje zakona o zaštiti podataka o ličnosti predstavlja prvi korak u procesu zaštite, ali i istakao da bi i najbolji zakon na svetu bio obesmišljen ukoliko ne bi postojale odgovarajuće procedure koje bi obezbedile njegovo adekvatno sprovođenje.

"Najbolji znak podrške instituciji Poverenika bi bilo transparentno i blagovremeno postavljanje novog poverenika, što bi ukazivalo na to šta Srbija želi da ostvari u ovom domenu,” rekao je Orazio.

I šef Misije Saveta Evrope Tobias Flesenkemper rekao je da bi novi poverenik trebalo da bude izabran u najkraćem roku, što bi bio dobar pokazatelj demokratskog funkcionisanja i vladavine prava.

Poverenik za zaštitu podataka je u prošloj godini postupio po 7.616 predmeta u oblasti zaštite podataka o ličnosti, sproveo ukupno 1.452 postupaka nadzora, doneo 760 upozorenja i sedam rešenja.

Doneto je i 19 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i šest krivičnih prijava.

XS
SM
MD
LG