Linkovi

Jubilej Glasa Amerike na srpskom


Čestitke redakciji na proslavi u sedištu Glasa Amerike u vašingtonu uputili brojni bivši i aktuelni zvaničnici, ambasadori, analitičari...

Naša redakcija proslavila je 70 godina kontinuiranog emitovanja programa na srpskom jeziku. Proslavi su prisustvovali visoki zvaničnik Stejt Departmenta Filip Riker, ambasadori Srbije i Crne Gore u Vašingtonu, aktuelne i bivše diplomate, kao i analitičari i stručnjaci za Balkan koji su često gosti našeg programa. Bila je to prilika za osvrt na decenije u kojima je Glas Amerike na srpskom jeziku izveštavao o istorijskim dešavanjima i promenama na Bakanu, SAD i svetu, ali i razmatranje njegove uloge u budućnosti.

Šef srpskog servisa Glasa Amerike Zoran Žic naglasio je da naša redakcija u svom radu sledi misiju Povelje Glasa Amerike, koja definiše principe nepristrasnog novinarstva.

„U ime svojih kolega, mogu da kažem da smo ponosni na naš rad, i rešeni da nastavimo da izveštavamo objektivno, precizno i izbalansirano, u skladu sa poveljom Glasa Amerike, o dešavanjima u SAD, svetu, Balkanu i američkim vezama sa zemljama regiona“.

Direktor Glasa Amerike Dejvid Ensor podsetio je da istaknuti gosti iz regiona, bilo da su na vlasti ili u opoziciji, kad god su u Vašingtonu dolaze da budu gosti Otvorenog studija.

„Na jednom politizovanom i prezasićenom tržištu, naš servis igra ključnu ulogu kao svojevrsni model medijskog izveštavanja, jer pruža kredibilno i pouzdano izveštavanje, a ujedno je forum za svoje gledaoce da učestvuju i raspravljaju o pitanjima sa kojima se Srbija suočava - od borbe sa korupcijom, poštovanja ljudskih prava, etničkog pomirenja, i jačanja položaja žena i manjina“.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara Filip Riker je u ime Stejt Departmenta uključujući i državnog sekretara Džona Kerija čestitao Glasu Amerike 70. rodjendan.

„Čast mi je da budem ovde i kao predstavnik Stejt departmenta čestitam Glasu Ameirke ovaj jubilej. Nadam se da je pred vama novih 70 godina uspeha i da ćete da nastavite važnu ulogu kao izvor objektivnih vesti na Balkanu“.

Riker je, medjutim, istakao da uprkos podršci Stejt Departmenta radu Glasa Amerike, on i njegove kolege znaju da od novinara Glasa Amerike neće dobiti privilegovani tretman niti laka pitanja.

Čestitku Glasu Amerike uputio je i bivši senator iz Ohaja Džordž Vojnovič. On smatra da je, uprkos problemima koji preostaju u regionu, Balkan na putu da ceo postane deo Evrope, čemu je Glas Amerike po njegovom mišljenju dao veliki doprinos.

„Načinjen je veliki napredak u tome što su bivša Jugoslavija, jugoistočna Evropa odnosno zapadni Balkan postali deo celovite i slobodne Evrope. Sve informacije koje ljudima pružaju drugačiju perspektivu o tome šta se zaista dešava bile su veoma važne, i još su važne, za razvoj i održavanje demokratije u tom delu sveta“.

Maja Draker, bivši šef srpskeg servisa, a danas članica uprave Glasa Amerike, podsetila je da ova proslava, baš kao i značajan deo prošlosti srpske redakcije, pripada i ostalim članovima bivšeg jugoslovenskog servisa Glasa Amerike, koji se raspao po raspadu same zemlje, kada su formirane posebne redakcije. Ona smatra da je greška zatvarati servise kada se njihova zemlja pridruži EU, učlani u odredjeni vojni savez ili proceni da ima slobodne medije.

„Glas Amerike je glas zemlje koja želi da se obrati svetu. Ako se Srbija koliko sutra učlani u EU, nadam se da nećemo prestati da ogvoroimo Srbiji šta Amerika ima da kaže o njoj, o regionu ili svetu. Ne smemo da se zaustavimo zato što su prestali ratovi, zato što „bez krvi nema novinskih naslova. Glas Amerike ne treba da tako funkcioniše. To kažem kao član jezičke redakcije a ne deo uprave. Glas Amerike je ovde da govori o Americi i gradi mostove, a ne da izveštava o ratovima“.

Bivši američki ambasador u Srbiji Majkl Polt takođe je konstatovao da je važno nastavljati dijalog o važnim temama, i uperiti pogled ka budućnosti.

"Srpskom narodu njegovi lideri nisu uvek služili na najbolji način. To sigurno nije bio slučaj za vreme Miloševića, ali iskreno, moram reći ni za vreme dok sam ja bio u ambasador u Beogradu. Nisam siguran da i danas lideri služe srpskom narodu na najbolji mogući način. To možda važi i za mnoge druge vlade na svetu, ali moramo da imamo na umu da srpski narod zaslužuje bolje. Srbi su divna grupa pojedinaca, neverovatno domišljatih i izdržljivih, to su ljudi koji su prošli kroz strahovite teškoće, i cilj bolje budućnosti im je stalno nadomak ruke a izmiče. No, kroz sve to, nisu izgubili nadu da će ga doseći. Ja verujem da hoće, ali to neće biti zbog njihovih lidera već zbog srca, odlučnosti i hrabrosti srpskog naroda, a vi ste im pružili materijal i podstrek da ne odustanu“.

Svoje uspomene i anegdote o radu Glasa Amerike sa gostima proslave takodje su podelili ambasador Srbije u Vašingtonu Vladimir Petrović, crnogorski ambasador Srđan Darmanović, bivši američki diplomata Ričard Majls i Bob Hend, savetnik Helsinške komisije američkog Kongresa.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG