Linkovi

Jubilej Povelje Glasa Amerike


Ove nedelje obilježava se veliki jubilej Glasa Amerike. Pre 40. godina - 12. jula 1976. godine - predsednik Džerald Ford potpisao je Povelju Glasa Amerike, čime je ona postala zakon. Time je institucionalizovan dugogodišnji standard Glasa Amerike za superiornost u novinarstvu, saopštila je direktorka Glasa Amerike Amanda Benet povodom 40 godina potpisivanja Povelje u zakon.

"Glas Amerike je, od osnivanja na početku Drugog svetskog rata, obećao da će svojoj publici da govori istinu. Tokom najmračnijih dana sukoba, previranja za vreme Hladnog rata, globalnog terorizma i današnje borbe ljudi za slobodu, izveštavanje Glasa Amerike bilo je primer za svet, poštovanjem principa slobodnih medija.

Povelja Glasa Amerike obuhvata tri ključna principa. Prvo, Glas Amerike služi kao "postojano pouzdan i merodavan izvor vesti. Vesti Glasa Amerike će biti tačne, objektivne i sveobuhvatne. Verujemo da u vestima nema prostora za mišljenja. Izveštavanjem samo o činjenicama, prepuštamo publici da sama donese odluku. I kao što smo rekli u našem prvom programu 1942. godine " Vesti mogu da budu dobre ili loše. Mi ćemo da vam govorimo istinu."

Drugo, Glas Amerike će vam uvek dati punu sliku Sjedinjenih Država. Mi "predstavljamo Ameriku, a ne samo jedan segment američkog društva i zbog toga ćemo da predstavimo izbalansiranu i sveobuhvatnu projekciju značajne američke misli i institucija. " Od interpretacije američkog Ustava do kontroverznih društvenih pitanja s kojima se Amerikanci suočavaju, Glas Amerike razgovara sa ljudima iz svih slojeva društva, da bi pružio sadržajn prikaz Sjedinjenih Država.

Treće, zato što smo Glas Amerike, objašnjavamo američku spoljnu i unutrašnju politiku da bi svet znao za šta se naša nacija zalaže i šta vrednuje. I za razliku od mnogih zemalja, gde građanima nije dozvoljeno da preispituju svoju vladu, Glas Amerike će uvek da prenosi razumnu debatu i stav o američkoj politici. Mi ne promovišemo ni jednu političku stranku ili političara.

To su osnovni principi slobodnih medija. To je Glas Amerike", poručila je u saopštenju direktorka Glasa Amerike.

XS
SM
MD
LG