Linkovi

SLFS: 105 preminulih lekara, u ponedeljak komemorativni skup ispred Vlade


Sindikat lekara i farmaceuta Srbije najavio komemorativni skup za 105 preminulih lekara ispred zdrage Vlade Srbije
Sindikat lekara i farmaceuta Srbije najavio komemorativni skup za 105 preminulih lekara ispred zdrage Vlade Srbije

Minutom ćutnje za 105 lekara, farmaceuta, tehnologa i biohemičara koji preminuli od posledica koronavirusa počela je konferencija za medije Sindikata lekara i farmaceuta Srbije. Uz ocenu je da je ovako visok broj preminulih najboji pokazatelj katastrofalnog stanja u zdravstvenom sistemu Srbije, predstavnici ovog Sindikata pozvali zdravstvene radnike i građane da u ponedeljak dođu na komemorativni skup ispred zgrade Vlade Srbije.

Čelnici ovog sindikata uputili su Ministarstvu zdravlja listu sa šest zahteva i insistitaju na striktnom poštovanju pravila o radu u kovid jedinicama. Takođe, oni traže i hitnu smenu ministra zdravlja Zlatibora Lončara i 90 odsto direktora bolnica.

"Sigurno ne bi bilo tako da je nabavljena na vreme zaštitna oprema, da je ta zaštitna oprema podeljena kako treba, da nas nisu lagali o broju preminulih i broju novoobolelih, da su rađeni adekvatni testovi, da su načelnici i direktori znali da organizuju rad u kovid zonama, sve bi bilo drugačije. Ne radi se samo o zdravstvenim radnicima, radi se i o svim građanima Srbije", rekao je za Glas Amerike predsednik SLFS Rade Panić.

Po rečima Ferenca Tota, SLFS je jedina strukovna organizacija koja je u stanju da se bavi i da rešava probleme u zdravstvu, jer bez njih "kao osnovnih izvršilaca ne može ništa da se desi".

"Naš je predlog da se uspostavi saradnja, da pružimo pomoć ministarstvu, da se pitanja jasno postavljaju i da se zajednički traže odgovori. Uvek smo bili saslušani, nikada nije bilo primedbi na materijalni sastav naših izlaganja", rekao je Tot i dodao da su i pokrajinski ministar zdravlja i republički sekretar za zdravstvo su rekli da su "nemoćni u svom poslu, da o svemu ne odlučuju oni i da nemaju tu moć da išta urade u zdravstvu".

Tot je poručio da se nigde u svetu nije desilo da toliki broj lekara i zdravstvenih radnika umre tokom pandemije kao u Srbiji, a prema istraživanju Sindikata lekara i farmaceuta Srbije od 105 preminulih više od 85 odsto njih bilo je radno aktivno, dok je njih 67,62 je mlađe od 65 godina.

Prema oceni članice Glavnog odbora SLFS Tatjane Vešović visokoj smrtnosti među zdravstvenim radnicima doprinela i, kako je rekla, "suluda odluka" Vlade o zabrani zapošljavanja u državnim službama.

"Preživela sam koronu, preživela sam i ovih devet godina vladavine Aleksandra Vučića. Od prošle godine on je postao glavni epidemiolog, on je postao čovek koji nam govori kako se koriste respiratori, kako se upotrebljava vakcina. Da li je došlo vreme da podignemo glas i da kažemo - dosta više, nemoj nas više ponižavati".

"Potrebno je da struka, da profesija uzme dešavanja oko epidemije u svoje ruke, a da se svi političari odmah povuku u drugi plan. I ako je ikako moguće da predsednika Aleksandra Vučića više ni jednom ne vidimo da govori o srpskom zdravstvu - on se u to ne razume", rekao je predsednik SLFS-a Rade Panić i dodao da država zdravstvo i prosvetu smatra za siročiće, za 13. prase, i da je taj odnos države plaćen krvlju i glavama mnogih građana Srbije koji nisu morali da preminu.

Povodom podatka SLFS o broju od 105 preminulih lekara, Glas Amerike se obratio Ministarstvu zdravlja sa pitanjima šta Ministarstvo čini da se ovakvo stanje popravi i da li u Ministarstvu postoji spremnost da zajedno sa Sindikatom lekara i farmaceuta Srbije rešavaju probleme. Do zaključenja ovog tekst nismo dobili odgovor.

XS
SM
MD
LG