Linkovi

Rade Panić: Za razbuktavanje virusa kriva vlast koja je organizovala izbore


Predsednik sindikara lekara i farmaceuta Rade Panić
Predsednik sindikara lekara i farmaceuta Rade Panić

Premijerka Srbije Ana Brnabić posetila je danas Novi Pazar i prema informacijama iz tog grada, zbog svega što se poslednjih dana dešava u Sandžaku deo lekara je predsednici Vlade okrenuo leđa, a ona je izviždana tokom obraćanja građanima.

U Novom Pazaru od 26. juna je uvedeno vanredno stanje, svakodnevno se pooštravaju mere, a građani zameraju vlastima - kako lokalnim, tako i republičkim, prikrivanje tačnih informacija, tešku situaciju u zdravstvenim ustanovama i sve veći broj obolelih.

Lokalni novinar Ishak Slezović u razgovoru za Glas Amerike ističe da je situacija u Novom Pazaru u najmanju ruku konfuzna:

"Ako pretite društvene mreže dobićete jednu vrstu podataka, ako pratite zvaničnike dobićete drugu, dijametralno različitu informaciju o tome šta se dešava u gradu. Recimo da je samo tokom ovog dana do danas popodne iz Novog Pazara transportovano desetak teških pacijenata prema većim centrima. To dovoljno govori o dramatičnosti situacije", kaže Slezović.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić za situaciju u Novom Pazaru, ali i u Vranju, Kragujevcu i drugim gradovima u kojima je takođe teška situacija, okrivljuje vlast i održavanje izbora nakon ukidanja vanrednog stanja:

"Sve ovo što se dešava evidentno sada možemo tvrditi se desilo da bi se organizovali izbori. Potreba onih koji su na vlasti da organizuju izbore i da na te izbore izađe što veći broj građana je zahtevalo ne samo potpuno relaksiranje mera, nego ono mnogo opasnije - neogovorno ponašanje onih koji predstavljaju neke uzore u zemlji Srbiji", smatra Panić.

"Ja pre svega razloge u razbuktavanju vidim u predizbornoj kampanji koja je krenula odmah posle ukidanja vanrednog stanja", dodaje Slezović.

Na kraju, Panić u razgovoru za Glas Amerike ističe da je u poslednje vreme vlast zaoštrila retoriku prema lekarima, da preti otkazima i kaznama, kako bi, po njegovim rečima, prikrila svoje greške:​"Sada država, vlast, politika pokušava isto ono što radi godinama unazad - da posvađa građane i zdravstveno osoblje, a onda i zdravstveno osoblje da podeli na lekare, sestre, bitnije, manje bitne lekare itd. Iza svega se krije nesposobnost i neodgovornost države", kaže Rade Panić.

Uprkos porukama da virus slabi tokom leta i da su oboljevanja od korone sada praćena lakšom kliničkom slikom, bez odgovora ostaje pitanje da li je u Srbiji već krenuo drugi talas koronavirusa. Iz današnje perspektive, građani strahuju kakva ih jesen čeka i hoće li se ponoviti situacija sa vanrednim stanjem, policijskim časom, zatvaranjem škola i svim drugim merama kojima su bili izloženi tokom proleća.

XS
SM
MD
LG