Linkovi

U Srbiji objavljen plan vakcinacije, oprečne izjave o broju vakcinisanih


Institut "Batut" objavio je plan za imunizaciju koji se sastoji od tri faze

U Srbiji je u protekla 24 sata registrovano još 1.769 obolelih od koronavirusa, na 11.123 testirana uzorka, pokazuju zvanični podaci. Umrlo je još 35 osoba. Na bolničkom lečenju je 5.911 pacijenata, a na respiratorima ih je 207.

U toku je vakcinacija protiv Kovida 19. Ministarka za rad i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević rekla je za RTS da je do sada vakcinisano 1.984 kornisika staračkih domova, a državni sekretar u ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek izjavio je da je do sada vakcinisano 1.300 zdravstvenih radnika, prenosi Fonet.

Obe brojke su manje od onih koje je u petak izneo ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je rekao da je u Srbiji vakcinisano 7.000 ljudi, od čega 3.000 u staračkim domovima i 4.000 zdravstvenih radnika.

Predsednik sindikata lekara i farmaceuta Rade Panić kazao je za Glas Amerike u petak da je odziv zdravstvenih radnika za vakcinaciju slab.

Kakav je plan vakcinacije u Srbiji?

Institut Batut je u subotu objavio plan imunizacije u Srbiji koji ima tri faze i planira vakcinaciju 1,75 miliona građana. U Srbiji su odobrene Fajzer/Bajontek vakcina, od koje je do sada, prema zvaničnim podacima, stiglo manje od 25 hiljada doza, i ruska vakcina Sputnjik V, od koje je stiglo 2.400 doza.

U 2021. se planira vakcinacija 20 odsto stanovništva, a u slučaju veće dostupnosti vakcina, planira se imunizacija i 50 odsto populacije.

U prvoj fazi predviđena je korisnika i zaposlenih u domovima za stare i zdravstvenih radnika, ukupno 720.600 ljudi.

U drugoj fazi biće vakcinisani stariji koji nisu dobili vakcinu u prvoj fazi i zaposleni u ustanovama značajnim za funkcionisanje društva, navodi se u planu. To je 736.500 ljudi.

Zaposleni u prosveti i oni koji su zaposleni van medicinskog i obrazovnog sektora, a nisu obuhvaćeni u drugoj fazi, dobiće vakcinu u trećoj fazi. Tada bi, prema planu, vakcinu mogli da dobiju i migranti, beskućnici, stariji od 50 godina u zatvorima. Prioriteti bi bili određivani naknadno, piše u Batutovom planu.

"Vakcine potpuno bezbedne"

Imunološkinja Emina Milošević izjavila je da su Fajzerova vakcina protiv koronavirusa i ruska vakcina Sputnjik V poptuno bezbedne i da je dosad najozbiljnije zabeleženo neželjeno dejstvo alergijska reakcija koja se javlja jednom u milion slučajeva, prenosi Fonet.

Milošević je za N1 rekla da brojke najubedljivije govore o bezbednosti vakcina protiv koronavirusa, jer je u svetu dosad vakcinisano više od 18,5 miliona ljudi.

Ona je apelovala na kolege da se vakcinišu, jer je dosad najozbiljnije zabeleženo neželjeno dejstvo bila alergijska reakcija, koja se dešava izuzetno retko - jednom na milion datih doza.

Dodala je da su ostale zabeležene reakcije na vakcinu bol na mestu uboda, malaksalost ili povišena temperatura koji traju dan, dva i prođu.

XS
SM
MD
LG