Linkovi

Još sedmoro preminulih, lekari upozoravaju "ne provocirajte nas"


Testiranje na Infektivnoj klinici u Beogradu

U Srbiji je u poslednja 24 sata registrovano još 372 obolelih od koronavirusa, na 9.653 testiranih, saopšteno je na redovnoj konferenciji za novinare Kriznog štaba.

Prema zvaničnim podacima, u proteklom danu preminulo je još sedmoro obolelih, a ukupno od koronavirusa umrlo je 558 ljudi.

Na respiratorima je 143 pacijenta, a u bolnicama se leči 4.501 osoba.

Pokrajinski sekretar za zdravstvo i član Kriznog štaba Zoran Gojković je rekao da je trenutni manji pad u broju obolelih i umrlih isključivo rezultat mera koje se sprovode.

Gojković je rekao da građani, uprkos visokim temperaturama, moraju poštovati mere i upozorio da i na kupalištima treba održavati fizičku distancu, kao i da treba izbegavati kupališta koja nisu zvanično otvorena.

Takođe je ponovio da su zatvoreni prostori u kojima ljudi piju, jedu i provode vreme zajedno izvor najvećih problema, da se tako najlakše širi zaraza i apelovao da se izbegavaju takva okupljanja.

Direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović je, govoreći o vakcinama, rekla da nema saznanja o tome da li su potpisani neki ugovori za nabavku, ali da postoji volja da se vakcina obezbedi kada bude dostupna.

Panić: Ne provocirajte nas

Više od 2.700 lekara potpisalo je otvoreno pismo Vladi u kojem zahtevaju smenu Kriznog štaba jer tvrde da je izgubio kontrolu nad epidemiološkom situacijom i da je njegovim odlukama uzrokovana javno zdravstvena katastrofa.

Predsednik Sindikara lekara i farmaceuta i jedan od potpisnika otvorenog pisma Rade Panić poručio je vlastima i svim odgovornima da "ne provociraju lekare, jer ako se reše na obustavu rada nikome neće biti dobro", prenosi Fonet.

“Ne pozivamo na obustavu rada, nego upozoravamo ih da nas ne provociraju, da im ne pokazujemo stvarno kakav nam je stav”, objasnio je Panić reagujući na pritiske sa kojima se lekari - potpisnici otvorenog pisma suočavaju.

Panić je rekao da svi lekari koji se suočavaju sa pritiskom zbog potpisivanja peticije mogu da se obrate nadležnim službama i traže zaštitu, a da će Sindikat lekara i farmaceuta pružiti podršku za to.

XS
SM
MD
LG