Linkovi

Transparentnost Srbija: Krizni štab ne može da odlučuje


Krizni štab za borbu protiv epidemije koronavirusa nije zakonom uređeno telo, već savetodavno telo Vlade, zbog čega ne može da donosi bilo kakve obavezujuće akte, već samo da daje preporuke Vladi kako dalje postupati u vezi sa epidemiološkom situacijom i merama, saopštila je Transparentost Srbija.

"Кrizni štab i pojedini njegovi članovi su mesecima neprestano prisutni u javnosti, što nosi sa sobom faktičku i moralnu odgovornost, ali je manje poznato da to telo ne poseduje nikakva zakonska ovlašćenja", stoji u saopštenju. "Nepoznato je zašto se Vlada odlučila da ga formira, umesto da su obrazovana tela koja su predviđena Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Zakon o smanjenju rizika od katastrofa i upravljanju vanrednim situacijama".

TS podseća da ni odluka o formiranju štaba nikada nije objavljena, ni u Službenom glasniku Republike Srbije, ni na sajtu Vlade.

"Transparentnost Srbija je još početkom aprila zahtevom za pristup informacija tražila kopiju odluke o formiranju, ali do sada nije bilo odgovora, iako su rokovi odavno prošli. Jedini izvor saznanja o tome da uopšte postoji, i to ne jedan, već najmanje tri krizna štaba (za suzbijanje zarazne bolesti, za otklanjanje štetnih ekonomskih posledica i za region južne Srbije) su neproverljive izjave i saopštenja", kaže se u saopštenju.

Oni podsećaju da više od 1.200 doktora između ostalog traži utvrđivanje odgovornosti postojećeg Kriznog štaba i formiranje novog.

"Doktori - potpisnici otvorenog pisma su izneli zahteve, koji su važni bez obzira na dalju sudbinu Kriznog štaba. Između ostalog se traži da se javnosti objasni nadležnost nad bazom iza COVID portala, da se organizuje postupak pouzdanog utvrđivanja broja zaraženih, obolelih i umrlih od Kovida 19, kako u opštoj populaciji, tako i među zdravstvenim radnicima, da se nezavisnom istragom utvrdi da li su podaci namerno zataškavani", navodi se u saopštenju Transparentnosti Srbija.

XS
SM
MD
LG