Linkovi

Pola godine od početka protesta "1 od 5 miliona", još jedan skup i šetnja


Arhiva - Detalja sa skupa "1 od t miliona" ispred Terazijske česme u Beogradu, 4. maja 2019.
Arhiva - Detalja sa skupa "1 od t miliona" ispred Terazijske česme u Beogradu, 4. maja 2019.

U Beogradu se u subotu uveče kod Terazijske česme održava još jedan protest "Jeda od pet miliona", na kome se obeležava i polugodišnjica početka građanskog bunta protiv aktuelne vlasti.

Građanima su se obratili glumac Branislav Lečić i član Predsedništva Dveri Jugoslav Kiprijanović, koga je vozač Vojislava Šešelja udario bejzbol palicom ispred Narodne skupštine Srbije pred održavanje sednce o Kosovu i diplomirana inženjerka Suzana Lazarević.

Jugoslav Kiprijanović je rekoa da je vlast u Srbiji je uzdrmana i na staklenim je nogama, ali da "moramo svi da se ujedinimo kako bi se oduprli bezumlju. On je pozvao državne službenike, "sve koje drže sistem", da se pridruže otporu i rekao da je da je "država partijska" i da su "institucije uništene".

Glumac Branislav Lečić rekao je da je Terazijska česma gde se učesnici protesta "Jedan od pet miliona" okupljaju, "sveto mesto, Narodna skupština i glas slobode".

Govoreći o napadima predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti na sudiju Miodraga Majića, koji je prethodno javno kritikovao rešenja koja donose izmene Krivičnog zakonika, Lečić je rekao da je to podsetnik kako svi treba da se drže profesionalnog rada i da profesionalizam mora da bude definisan kao jedina legitimacija svih koji su na vlasti.

Akcija Kosovske policije na severu Kosova pre nekoliko dana, oceio je Lečić, koordnirana je, a građani "ne treba da budu instrument politika koje guraju u rat".

Po njegovim rečima, na Balkanu mora da dođe do "pomeranja" i to mora da zaživi u celom regionu.

Ocenio je da su šestomesečni protesti "krunisani" izveštajem Evropske komisije, ocenivši da su protesti naterali Evropu da "zaštiti vrednosti za koje se sama zalaže".

Nakon obraćanja okupljenima, građani su krenuli u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama. Ispred RTS-a održan je još jedan "Dnevnik slobodne Srbije".

Prvi protest pod nazivom "Stop krvavim košuljama" održan je 30. novembra prošle godine u Kruševcu zbog prebijanja opozicionih lidera Borka Stefanovića i Bobana Jovanovića. Vremenom je prerastao u građanske proteste pod nazivom "1 od 5 miliona", koji su se održavali širom Srbije.

XS
SM
MD
LG