Linkovi

U Beogradu održan skup "Stop krvavim košuljama" i protestna šetnja


Skup "Stop krvavim košuljama" u Beogradu, 8. decembra 2018.
Skup "Stop krvavim košuljama" u Beogradu, 8. decembra 2018.

Protesni skup "Stop krvavim košuljama" i mirna šetnja više hiljada građana, održani su u subotu uveče u Beogradu. Skup je počeo na platou ispred Filozovskog fakuteta, gde se okupljenima obratio glumac Branislav Trifunović.

Posle okupljanja, formirana je kolona, na čijem čelu su bili dobošari i veliki transparent "Stop krvavim košuljama". U prvim redovima među građanima bili su opozicioni lideri - Dragan Đilas, Boško Obradović, Borko Stefanović, Zoran Lutovac, Balša Božović, Nikola Jovanović, Miroslav Aleksić - ali stranačkih obeležja nije bilo.

Kolona je krenula u protestnu šetnju pored Skupštine Srbije i Radio televizije Srbije.

Učesnici skupa nose veliki transparent "Uvek pištaljka, nikad više puška", kao i manje na kojima piše "Majo, Marijane", "Za vladavinu prava i pravde", "Gašić Bata u mraku te savata".

Skup "Stop krvavim košuljama" u Beogradu, 8. decembra 2018.
Skup "Stop krvavim košuljama" u Beogradu, 8. decembra 2018.

Demonstranti su duvali u pištaljke i vuvuzele i uzvikivali "Stranko napredna", "Izlazite napolje" i "Nećete se izvući". Isred sedišta RTS-a građani su glasno negodvali, a u Takovskoj ulici kolonu učesnika protesta presleli su članovi Udruženja "Istinoljublje", koje je obezbeđivala policija.

Razvijeni su i transparenti "RIP perači prozora", "Neonaci naprednjaci", "Bando krvava", "Zašto ćutiš Evropo","Dole vlada, svom snagom u glavu", "Otvorite medije za glavu opozicije" i "Svom snagom u glavu", a pojedini građani nosili su i fantomke.

Učešće na protestu su najavili, osim stranaka opozicije, i vojni sindikat, vojni penzioneri, lokalni i građanski front i studenti.

"Koliko razbijenih glava da bi SNS ostala na vlasti?"

Glumac Branislav Trifunović izjavio je pred okupljenim građanima pre šetnje, da ima mnogo glava za razbijanje. Aludirajući na napad na jednog od lidera opozicije Borka Stefanovića pre dve nedelje u Kruševcu, on je poručio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da će morati da razmisli koliko glava treba da razbije da bi Srpska napredna stranka koju vodi ostala na vlasti.

Poručio je i da nema šipke za baš sve glave i da se "ljubav ne usađuje šipkama", a Vučiću da će biti zaboravljen, a da je na njemu samo da izabere kako će se to desiti.

Jedan od osnivača Saveza za Srbiju, lider Levice Srbije Borko Stefanović izjavio je novinarima nakon šetnje, da se građani koji su protrestovali bore za život i slobodu.

"Ja sam ponosan što sam bio deo nepregledne kolone i što smo pokazali da Srbija na staložen i ponosan način može da traži pravdu i budućnost za svoju decu", rekao je Stefanović i poručio da je "ovo samo prvo veče".

Naglasio je da niko od okupljenih neće biti ni za kakvo nasilje, niti rušenje. Pozdravio je to što su neki ljudi na protest doveli i decu, čime su pokazali da neće progutati režimske laži o nasilju i želi da se neko ruši.

Upozorenje SZS pre skupa

U subotu pre okupljanja, Savez za Srbiju upozorio je učesnike protesnog skupa da ne podlegnu provokacijama i pokušajima vlasti da izazove nemire.

SzS je saopštio da su od "odgovornih pojedinaca iz redova koalicionih partnera SNS, kao i profesionalaca iz MUP", saznali da je "režim razmatrao mogućnost izazivanja incidenata tokom današnjeg okupljanja gradjana".

"Plan je bio da organizovane grupe tokom govora uvredljivim povicima i insceniranim tučama lažnih navijača i drugih pojedinaca, miran protest prikažu kao nasilan. Cilj je da se gradjanima pripiše ono što jeste odlika režima – nasilništvo", kaže se u saopštenju.

SzS je pozvao vlast da od te ideje odustane, a na učesnike apelovao je da ne podlegnu provokacijama. Društevnim mrežama u subotu ranije popodne kružili su snimci oklopnih kola policije, kao i kolone kombija Žandarmerije, kako iz različitih smerova idu ka Beogradu.

Istovremeno, ministar policije Nebojša Stefanović izjavio je povodom skupa Saveza za Srbiju, da su širene lažne vesti da vlast sprema provokacije i istakao da na ulicama nigde nema policije.

"Dok god nema nasilja nek se okuplja ko kako hoće. Neka šetaju, vređaju, nema bilo kakve negativne reakcije prema njima, niti ih ko sprečava, niti ima policije, ni kordona, a ni suzavca, sve ono što su oni radili", rekao je Stefanović za TV Pink.

XS
SM
MD
LG