Linkovi

12 miliona slučajeva Kovida 19 u SAD


Putnici sa maskama na Međunarodnom aerodromu O'Her u Čikagu. 20. novembra 2020.
Putnici sa maskama na Međunarodnom aerodromu O'Her u Čikagu. 20. novembra 2020.

Broj slučajeva Kovida-19 u Sjedinjenim Državama je dostigao 12 miliona, samo nekoliko dana pre praznika, Dana zahvalnosti, za koji su zdravstveni stručnjaci upozorili da bi mogao da dovede do povećanog širenja zaraze.

Epidemija je do sada odnela četvrt miliona života u Sjedinjenim Državama, više nego bilo kojoj drugoj zemlji sveta, a više od dvadeset američkih država je primorala da uvedu snažne nove restrikcije.

Prema podacima Rojtersa, tempo novih infekcija u SAD se ubrzao, a skoro milion novih slučajeva je zabeleženo samo u toku šest dana od dana kada je broj zaraženih dostigao 11 miliona. Prošlo je osam dana pre nego što se broj slučajeva poveća sa 10 na 11 miliona, i 10 dana dok se nije stiglo sa 9 na 10 miliona.

Zdravstveni zvaničnici upozorili su da bi zdravstveni sistem mogao da bude potpuno prenapregnut zbog talasa infekcija, ukoliko građani ne budu poštovali smernice u domenu javnog zdravlja, posebno one koje se odnose na preporuku da se ne putuje i izbegnu tradicionalna praznična porodična okupljanja da bi se proslavio Dan zahvalnosti.

Američki Centri za kontrolu bolesti objavili su "snažnu preporuku" Amerikancima ove nedelje da se uzdrže od putovanja za Dan zahvalnosti.

"Uzenimreni smo zbog eksponencijalnog rasta broja slučajeva, hospitalizacija i smrtnih slučajeva", rekao je novinarima zvaničnik CDC-a, Henri Volk.

Mnogi Amerikanci, po svemu sudeći, ne poštuju uputstvo u danima pre praznika. U petak, na Tviteru su se pojavili video snimci na kojima se vidi više od stotinu ljudi, koji nose maske, na gejtu aerodroma Skaj Harbor u Finiksu u Arizoni.

Očekuje se da će broj Amerikanaca koji će putovati avionom za ovaj praznik biti manji za 47,5% u odnosu na 2019, dok se očekuje da će broj onih koji putuju automobilom biti manji za svega 4 odsto, prema izveštaju koji je ranije ovog meseca objavila Američka automobilska asocijacija.

"Među onima koji ipak planiraju putovanje, većina će putovati kolima, što pruža fleksibilnost u izmeni planova do samog dana polaska", saopštila je potpredsednica AAA Pola Tvidejl.

U trenutku kada su SAD postavile novi rekord po broju slučajeva Kovida-19 u petak - 196.815 infekcija u jednom danu - američka farmaceutska kompanija Fajzer i njen nemački partner BajoEnTek saopštili su da su podneli zahtev za hitnu dozvolu upotrebe svoje vakcine za Kovid-19 od američke Uprave za hranu i lekove, navodeći da su spremni da počnu sa distribucijom u roku od nekoliko sati nakon što dobiju odobrenje.

Na brifingu za novinare u petak, glavni američki stručnjak za infektivne bolesti, Entoni Fauči, Fajzerovu vakcinu je uporedio sa dolaskom "konjice" u pomoć zemlji, i rekao da Amerikanci u međuvremenu treba da nastave da prate mere kao što su društveno distanciranje i nošenje maski."

"Ako ste u bici, i konjica stiže, ne prestajete da pucate. Nastavljate dok konjica ne stigne", poručio je Fauči.

Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti na pretresu u Senatu 23. septembra 2020.
Entoni Fauči, direktor Nacionalnog instituta za alergije i infektivne bolesti na pretresu u Senatu 23. septembra 2020.

“Ovo je trenutak kada želimo da pozovemo svakog Amerikanca da poveća oprez", izjavila je ove nedelje doktor Debra Birks, koorindatorka Bele kuće za odgovor na pandemiju, komentarišući ogromni rast broja slučajeva u SAD.

Za to vreme, u susednoj Kanadi, glavna zdravstvena zvaničnica Tereza Tam izjavila je u petak da očekuje da broj novih slučajeva dostigne 20.000 dnevno, što je skok u poređenju sa sadašnjih manje od 5.000 slučajeva dnevno, ukoliko Kanađani nastave sa trenutnom praksom u ličnim kontaktima.

Međutim, upozorila je da bi, do kraja decembra, taj broj mogao da bude čak 60.000 dnevno ukoliko građani povećaju kontakte sa drugim ljudima, što je mogući scenario budući da se bliži sezona novogodišnjih praznika.

Kanadski premijer Džastin Trudo pozvao je građane da ostaju kod kuće i poštuju zdravstvena pravila da bi usporili širenje Kovida 19.

XS
SM
MD
LG