Linkovi

U junu otvoreno 850.000 radnih mesta, Bajden poziva građane da se vakcinišu


Američki predsednik tokom obraćanja povodom junskog izveštaja Sekretarijata za rad (REUTERS/Kevin Lamarque)
Američki predsednik tokom obraćanja povodom junskog izveštaja Sekretarijata za rad (REUTERS/Kevin Lamarque)

U Sjedinjenim Državama je tokom juna otvoreno 850.000 novih radnih mesta, objavio je Sekretarijat za rad u najnovijem izveštaju o zapošljavanju.

Bajden: Povećanje zaposlenosti direktno povezano sa paketom pomoći protiv Kovida

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je uzrok povećane zaposlenosti finansijski paket pomoći građanima ugroženim pandemijom koronavirusa u iznosu od 1,9 hiljada milijardi dolara koji je usvojen u martu.

Pred nama je još mnogo posla kako bi se građani vakcinisali i vratili na posao. Rezulati su istorijski jer se izvlačimo iz najgore krize u poslednjih sto godina. Sličan uspeh ostvaren je 1984. godine kada je predsednik Regan govorio da u Americi sviće. Ja kažem da se sada polako približava podne. Poslodavci se takmiče da privuku radnike. Više poslova i veće - to je dobra kombiancija. Ekonomija je u pokretu i želimo da ostvarimo punu zaposlenost”, rekao je Bajden novinarima u Beloj kući.

Američki predsednik ukazao je i da je zabrinut da bi građani koji nisu vakcinisani protiv Kovida 19 mogli da obole i šire nove sojeve tog virusa. Međutim, precizirao je da nije zabrinut da bi se pandemija mogla ponovo razbuktati.


To ukazuje na nastavak trenda povećanja zaposlenosti, nakon gubitka miliona radnih uzrokovanog raspostranjenom pandemijom Kovida 19, imajući u vidu i porast od 583.000 zaposlenih - koji je ta institucija evidentirala u maju.

Smatra se da je uzrok većeg broja zaposlenih tokom juna nastojanje kompanija da povećaju proizvodnju i pružanje usluga usled veće potražnje - tako što su povećavale zarade i nudile podsticaje u nameri da privuku milione nezaposlenih građana, izvestila je agencija Rojters.

Uprkos tome, zvanični podaci ukazuju na neznatan porast nezaposlenosti na 5,9 odsto – sa 5,8 procenata koliko je iznosila u maju.

To se, pak, tumači pogrešnim klasifikovanjem građana koji su u prijavama navodili da su zaposleni, ali odsutni sa svojih radnih mesta.

Prema izveštaju američkog Sekretarijata za rad prosečna zarada po satu povećana je za 0,3% u junu – nakon porasta od 0,4 procenata u maju.

Takođe, ukazano je da je u drugom kvartalu zabeležen ubrzan ekonomski rast – nakon ponovnog otvaranja privrede što se smatra da je omogućeno kampanjom vakcinacije protiv koronavirusa.

Više od 150 miliona ljudi u SAD-u u potpunosti imunizovano, što je doprinelo popuštanju restriktivnih mera uvedenih zbog pandemije.

Pojedini činioci političke scene, kompanije i ekonomski stručnjaci izneli su tvrdnje da su povećane naknade za nezaposlene, kao i nedeljne isplate u iznosu od 300 dolara uzrokovale krizu radne snage.

Uz to, kao mogući razlog istican je i nedostatak pristupačne dečje nege, kao I strahovanje od zaraze koronavirusom.

Ekonomski stručnjaci očekuju će kriza na tržištu radne snage biti ublažena na jesen kada će biti otvorene škole i biti obustavljena isplata državnih dotacija za nezaposlene građane, izveštava Rojters.

Međutim, ni to ne predstavlja garanciju da će svi građani koji su izgubili posao tokom pandemije – u skorijem vremenskom periodu pronaći zaposlenje.

XS
SM
MD
LG