Linkovi

Novi pad broja prijava za nadoknadu nezaposlenima


Restoran brze hrane "Vendis" (Wendy's) u Tampi na Floridi traži radnike (Foto: Reuters)
Restoran brze hrane "Vendis" (Wendy's) u Tampi na Floridi traži radnike (Foto: Reuters)

Broj novih prijava za nadoknadu nezaposlenima u SAD smanjio se petu nedelju zaredom, prijavio je Sekretarijat za rad i tako potvrdio da najveća svetska ekonomija nastavlja da se oporavlja od pandemije koronavirusa.

Ukupno 385 hiljada radnika bez posla podnelo je prijave za nadoknadu nezaposlenima, 20 hiljada manje od revidiranog broja za nedelju ranije, saopštio je Sekretarijat za rad. To je najniži broj prijava u jednoj nedelji od sredine marta 2020, kada je pandemija počela da pogađa tržište rada.


Skoro 52 odsto odraslih Amerikanaca sada je potpuno vakcinisano protiv koronavirusa, što je podstaklo ekonomski oporavak, iako je tempo vakcinacije smanjen u odnosu na vrhunac pre nekoliko nedelja. Zvaničnici u mnogim saveznim državama sada nude razne vrste podsticaja za građane da se vakcinišu, uključujući i veoma darežljive lutrije.

Postojani pad broja novih prijava za nadoknadu nezaposlenima mogao bi da bude predznak da je više radnika pronašlo posao. Analitičari čekaju izveštaj o radnim mestima za maj, koji treba da bude objavljen u petak, posle razočaravajućih podataka iz aprila, kada je dodato samo 266 hiljada poslova, znatno manje od 916 hiljada u martu.

Skoro 10 miliona Amerikanaca i dalje se zvanično vode kao nezaposleni.

XS
SM
MD
LG