Linkovi

Sekretarka za energetiku: Bajden bi bio spreman da sprovede plan za infrastrukturu bez republikanaca


Dženifer Grenholm, aktuelna sekretarka za energetiku, tokom pretresa o njenoj nominaciji u Odboru za energtiku američkog Senata (Foto: REUTERS/Graeme Jennings)
Dženifer Grenholm, aktuelna sekretarka za energetiku, tokom pretresa o njenoj nominaciji u Odboru za energtiku američkog Senata (Foto: REUTERS/Graeme Jennings)

Predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden bio bi spreman da sprovede plan o ulaganju u infrastrukturu, čija je vrednost dve hiljade milijardi dolara, bez podrške republikanaca ukoliko ne bude postignut dogovor dve stranke, izjavila je Dženifer Grenholm - američka sekretarka za energetiku.

Oblasti ulaganja

Saobraćaj – 621 milijarda dolara

Kućna nega – 400 milijardi dolara

Proizvodnja – 300 milijardi dolara

Digitalna infrastruktura – 100 milijardi dolara

Izgradnja domova – 213 milijardi dolara

Školstvo – 100 milijardi dolara

Razvoj radne snage – 100 milijardi dolara

"Bajden bi više voleo da njegov plan ima republikansku podršku, ali ako to ne uspe, verovatno bi podržao Granholm je rekao da bi Biden više voleo da njegov plan ima republikansku podršku, ali, ako to ne uspe, verovatno bi podržao upotrebu proceduralne strategije koja bi demokratama omogućila da plan bude usvojen u Senatu", rekla je Grenholm za televiziju Si-En-En.

U razgovoru je podsetila na njegove reči da tokom mandata treba da obavi posao u korist Amerike.

"Ukoliko većina Amerikanaca, demokrata i republikanaca širom zemlje, podržava potrošnju za razvoj naše zemlje, što nam ne bi dozvolili da izgubimo globalnu trku, onda će to i učiniti", istakla je ona.

U istom danu oglasio se i Pit Butidžidž, sekretar za saobraćaj u američkoj administraciji, koji je poručio da će predložena inicijativa dobro služiti zemlji od 2030. i nadalje.

"Trenutno pokušavamo da se otresemo odluka koje smo u oblasti infrastrukture pedesetih godina", rekao je Butidžidž televiziji En-Bi-Si.

Brajan Diz, savetnik američkog predsednika za ekonomska pitanja prethodno je izjavio da je cilj predloga američke admnistracije za ulaganje u infrastrukturu – kratkoročno i dugoročno povećanje zaposlenosti.

Naš plan je da otvaramo nova radna mesta – to je sjajna stvar za ekonomiju”, rekao je Diz televiziji Foks.

Ali, hajde da razmislimo i na duži rok, o tome gde će ta ulaganja koja zaista možemo pokrenuti, ne samo veći rast radnih mesta, već i bolji rast, ne samo kratkoročni rast, već dugoročni rast ulaganjem u našu infrastrukturu, ulažući u naša istraživanja i razvoj, na način koji nismo imali od 1960-ih", rekao je.

Potrebno je i da razmišljamo na duže staze… O ulaganjima koja će, u područjima u kojima će biti primenjena, doneti stvarnu promenu. Ne samo povećanje zaposlenosti, već i stvaranje dobrih poslova na duže staze, ulaganjem u infrastrukturu, istraživanje i razvoj – onako kako to nismo činili od šezdesetih godina prošlog veka”, rekao je Diz.

Međutim, kako primećuje agenija Rojters, plan ulaganja u infrastrukturu uživa manje podrške demokrata i repunlikanaca - nego što je bio slučaj sa novčanim paketom pomoći od 1,9 hiljada milijardi dolara usvojenom u prvvoj polovini marta 2021.

Republikanski senator Roj Blant pozvao je predsednika Bajdena da značajno smanji najavljenu vrednost planiranih ulaganja - ako želi podršku republilanaca.

"Ako imamo u vidu puteve, mostove, luke i aerodrome, možda čak i podzemne vodovodne sisteme i širokopojasnu mrežu - i dalje bismo govorili o manje od 30% čitavog ovog paketa predložene sume novca“, rekao je Blant televiziji Foks.

"Manja suma - od oko 615 milijardi dolara bila bi mnogo prihvatljivija za republikanske kolege", zaključio je Blant.

Mič Mekonel, lider republikanaca u američkom Senatu, prošle sedmice je izneo uverenje da će plan povećati poreze i dug - zbog čega je najavio borbu protiv tog predloga.

Poslednjeg dana marta predsednik SAD-a Džožef Bajden predstavio je u Pitsburgu, u Pensilvaniji, plan o obnovi infrastrukturi vredan dve hiljade milijardi dolara, koji između ostalog obuhvata obnovu puteva, mostova, vodovodnih i sistema za napajanje električnom energijom, te sistema javnog saobraćaja.

"Predlažem naconalni plan koji vrednuje rad - a ne samo bogatstvo. Izgrađuje pravičnu ekonomiju koja svakome pruža mogućnost da uspe. Stvoriće najsnažniju, najizdržljiviju i najinovativniju ekonomiju na svetu. To nije plan koji se petlja oko ivica - to je generacijsko ulaganje u Ameriku", rekao je američki predsednik u Pitsburgu.

Republikanci u Kongresu protive se Bajdenovom planu da poveća poreze, ocenjujući da će to naneti štetu američkim radnicima, usporiti ekonomski rast i dovesti do toga da američke kompanije budu manje konkurentne na svetskom tržištu.

Poslovna zajednica u Americi podržala je obnovu infrastrukture, ali se takođe usprotivila povećanju poreskih stopa u strahu da bi to moglo da podrije eventualni profit.

Zvaničnici Bele kuće međutim poručuju da će plan dovesti do otvaranja miliona novih radnih mesta, kako se zemlja bude udaljavala od upotrebe fosilnih goriva i borila protiv opasnih posledica klimatskih promena.

XS
SM
MD
LG