Linkovi

Lideri 23 zemlje, uključujući Srbiju, traže globalni pakt o pandemijama


Vakcinacija u Južnoafričkoj republici
Vakcinacija u Južnoafričkoj republici

Lideri 23 države i Svetska zdravstvena organizacija (SZO) podržali su ideju da se napravi međunarodni sporazum koji bi olakšao borbu protiv nekih budućih pandemija.

Ideja o takvom ugovoru, kojim bi se omogućio i ravnopravan pristup vakcinama, lekovima i medicinskoj opremi u pandemijama, stigla je od belgijskog premijera Šarla Mišela u novembru 2020. na samitu G20. Direktor SZO Tedros Adanom Gebrejesus je podržao tu ideju u januaru, ali formalni pregovori nisu počeli.

Predlog su do sada podržali Fidži, Portugal, Rumunija, Britanija, Ruanda, Kenija, Francuska, Nemačka, Grčka, Koreja, Čile, Kostarika, Albanija, Južnoafrička republika, Trinidad i Tobago, Holandija, Tunis, Senegal, Španija, Norveška, Srbija, Indonezija, Ukrajina i SZO.

"Biće i drugih pandemija i vanrednih situacija u budućnosti. Nijedna vlada ne može sama da se izbori sa ovim. Verujemo da zajedno treba da radimo na novom međunarodnom sporazumu o odgovoru na pandemije", poručeno je u zajedničkom saopštenju lidera ovih zemalja.

Cilj ovakve inicijative je da se svet bolje pripremi za buduće pandemije kroz sistem upozorenja, razmenu podataka, istraživanje i proizvodnju vakcina, lekova, zaštitne opreme.

"Uvereni smo da je naša odgovornost da osiguramo da svet nauči lekciju iz pandemije Kovida 19", piše u zajedničkom saopštenju.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG