Linkovi

Drugi dan suđenja za ubistvo Džordža Flojda: Nastavak svedočenja očevidaca privođenja


Detalj sa suđenja Dereku Šovinu prikazan sudskom skicom/crtežom (REUTERS/Jane Rosenberg)
Detalj sa suđenja Dereku Šovinu prikazan sudskom skicom/crtežom (REUTERS/Jane Rosenberg)

Donald Vilijams, profesionalni borac i poznavalac borilačkih veština, nastaviće svedočenje drugog dana procesa po optužbi za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda.

Vilijams je jedan od očevidaca hapšenja, kako je zabeleženo na video snimku, koji je vikao na Dereka Šovina - bivšeg policajaca optuženog za ubistvo, dok je kolenom pritiskao vrat preminulog Flojda.

Na snimku je zabeleženo da se Vilijams Šovinu obraćao oštrim rečnikom, nazivajući ga propalicom, tvrdeći da je bivšem policajcu prijalo onesposobljavanje Flojda čije su ruke bile vezane lisicama.

Vilijams je u ponedeljak pred porotncima rekao da veruje da je Šovin tada upotrebio specifičan zahvat koji se primenjuje u nameri da druga strana ostane bez svesti.

Očekuje se da će se pravni zastupnici Dereka Šovina, drugog dana suđenja, tim navodima suprotstaviti tvrdnjama da Vilijams nije upoznat sa policijskim zahvatima koji se primenjuju pri privođenju.

Prvi dan: Tužilaštvo i odbrana izneli suprotne verzije o smrti Džordža Flojda

Prvi dan suđenja policajcu Dereku Šovinu za ubistvo Afroamerikanca Džordža Flojda okončan je u sudnici u Mineapolisu, a poroti je prezentovan i video snimak na kojem se vidi da Šovin kleči Flojdu na vratu dok ovaj viče da ne može da diše.

I odbrana i tužilaštvo izneli su uvodne reči i prikazali dve potpuno različite verzije kako je Džordž Flojd umro 25. maja 2020.

Tužilac Džeri Blekvel je rekao da je Šovin upotrebio "nerazumnu i prekomernu" silu kada je klečao na Flojdovom vratu. Flojd je inače bio priveden zato što je pokušao da kupi cigarete falsifikovanom novčanicom od 20 dolara.

Blekvel je rekao 12-članoj poroti da je Šovin "izdao svoju značku".

"On je bio bespomoćan, nije se opirao", rekao je Blekvel o Flojdu.

Ali, zastupnik policajca Erik Nelson izneo je drugačiji narativ u uvodnoj reči - da je Derek Šovin uradio "baš ono za šta je obučavan tokom 19 godina duge karijere - da obuzda Flojda koji se opirao hapšenju".

Nelson je rekao da medicinski dokazi potvrđuju da nema znakova "gušenja" za koje tužilac tvrdi da je bilo uzrok smrti, zbog toga što je Šovin Flojdu klečao na vratu.

Nelson tvrdi da je Flojd umro od hroničnih zdravstvenih problema koje je imao, visokog pritiska i upotrebe narkotika.

Derek Šovin je izjavio da nije kriv za tri tačke optužnice koje mu se stavljaju na teret: ubistvo drugog i trećeg stepena i ubistvo iz nehata drugog stepena. Ako bude osuđen po bilo kojoj od ovih tačaka, čeka ga višegodišnja kazna zatvora.

Šovin je rekao da je radio ono što za šta je obučen kada je kleknuo Flojdu za vrat i tu držao nogu 8 minuta i 46 sekundi. Tužilac Blekvel je rekao da je zapravo Šovin klečao na vratu 9 minuta i 29 sekundi

Šta su rekli svedoci?

Policijska dispečarka iz Mineapolisa Džena Skari rekla je da je preko nadzorne kamere videla privođenje Džordža Flojda, ali da je bilo toliko potresno da je obavestila svog nadređenog.

Donald Vilijams, slučajni prolaznik, rekao je da je Šovin pojačavao pritisak na Flojda nekoliko puta. On je dovikivao Šovinu da prestane jer će Flojdu zaustaviti krvotok.

Sudija je, u korist odbrane, dozvolio advokatu Nelsonu da ispriča o susretu Flojda i policije Mineapolisa iz 2019, prilikom kojeg se Flojd navodno ponašao slično kao u susretu sa Šovinom.

Filoniz Flojd: Koliko vredi život jednog crnca - 20 dolara?
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Nelson kaže da incident iz 2019. potvrđuje da je Flojd umro od droge i hroničnih tegoba, a ne od pritiska Šovina.

Tužilaštvo se protivilo iznošenju te priče jer smatra da će uticati na to kako će porota oceniti Flojdov karakter.

Porota ima 12 članova i dvoje rezervnih porotnika, i raznolika je: čine je šest belih žena i dvojica belih muškaraca, trojica crnaca i jedna crnkinja i dve žene pomešanih rasa.

Grad Mineapolis je u odvojenom postupku porodici Džordža Flojda već platio odštetu od 27 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG