Linkovi

SAD prodaju Tajvanu rakete vazduh-zemja


Borbeni avion Indigenous Defense Fighter (IDF) sa izloženim raketama u vazduhoplovnoj bazu Makung, na tajlandskom ostrvu Pengu (Foto: Reuters/Yimou Lee)
Borbeni avion Indigenous Defense Fighter (IDF) sa izloženim raketama u vazduhoplovnoj bazu Makung, na tajlandskom ostrvu Pengu (Foto: Reuters/Yimou Lee)

Vlada Sjedinjenih Država objavila je u sredu da je odobrila prodaju naprednih raketa vazduh-zemlja vrednih milijardu dolara Tajvanu, dok to ostrvo osnažuje svoju odbranu od kineske pretnje.

Stejt department je saopštio da je pristao da proda 135 raketa AGM-84H SLAM-ER - precizno vođenih, krstarećih raketa lansiranih iz vazduha i prateće opreme.

Takođe je odobrena prodaja šest izviđačkih uređaja MS-110 za vazdušno izviđanje iz aviona i 11 pokretnih lakih raketnih bacača M142, čime je vrednost tri paketa naoružanja dostigla 1,8 milijardi dolara.

Rakete SLAM-ER pomoći će Tajvanu da "odgovori na trenutne i buduće pretnje, jer pružaju mogućnosti preciznog napada u svim vremenskim uslovima, danju i noću, na pokretne i stacionarne ciljeve" na zemlji ili okeanu, navodi se u saopštenju.

Kina, koja Tajvan doživljava kao odmetnutu pokrajinu, pojačala je pritisak na ostrvo tokom protekle godine, šaljući u njen vazdušni prostor istraživačke letelice, kao i brodove za nadzor blizu njenih voda.

Prošle nedelje, Peking je objavio video vojne vežbe koja simulira invaziju na teritoriju nalik Tajvanu, uključujući raketne udare i iskrcavanje amfibija.

Iako se Tajvan decenijama oslanjao na implicitne američke bezbednosne garancije, Vašington ga je pozvao da ojača sopstvene sposobnosti da se odupre napadu.

Ali Vašington takođe želi da Tajvan nadogradi svoje naoružanje.

"Bilo da je desant amfibija, raketni napad ili operacija sive zone, oni se zaista moraju ojačati", rekao je prošle nedelje savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajen.

"Tajvan treba da počne da razmatra neke asimetrične strategije zabrane i onemogućavanja pristupa području ... i zaista da se ojača na način koji bi odvratio Kineze od bilo kakve vrste amfibijske invazije ili čak operacije sive zone protiv njih", rekao je O'Brajan rekao.

Prodaja najavljena u sredu nije uključivala borbene dronove MK9 Riper, koje je Tajvan navodno tražio.

XS
SM
MD
LG