Linkovi

Američki ratni brodovi prošli kroz Tajvanski moreuz po drugi put ovog meseca


Arhiva - Razarač naoružan vođenim raketama, USS Mastin (DDG 89), tokom rutinske operacije. (Foto: Mornarica SAD)
Arhiva - Razarač naoružan vođenim raketama, USS Mastin (DDG 89), tokom rutinske operacije. (Foto: Mornarica SAD)

Dva američka ratna broda prošla su kroz osetljiv Tajvanski moreuz u četvetak, saopštila je Mornarica SAD, što je druga takva misija ovog meseca, gotovo dve nedelje nakon što je grupa kineskog nosača aviona prošla kroz isti plovni put.

Kina, koja tvrdi da Tajvan, koji je vođen demokratski, njena teritorija, razljućena je pojačanom američkom podrškom ostrvu, uključujući prodaju oružja i plovidbu ratnim brodovima kroz Tajvanski tesnac, što dodatno zaoštrava odnose Pekinga i Vašingtona.

Američka mornarica saopštila je da su razarači naoružani vođenim raketama USS Džon S. Mekejn i USS Curtis Vilbur "izveli rutinski tranzit kroz Tajvanski moreuz 31. decembra u skladu sa međunarodnim pravom".

Tajvanski moreuz, vodeni put između Tajvana i Kine.
Tajvanski moreuz, vodeni put između Tajvana i Kine.

"Tranzit brodova kroz Tajvanski moreuz pokazuje američku posvećenost slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku. Vojska Sjedinjenih Država nastaviće da leti, plovi i operiše tamo gde to dozvoljava međunarodno pravo".

Ovo je 13. prolazak brodova američke mornarice kroz ovaj moreuz.

Tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su brodovi plovili u smeru severa kroz tesnac, što je nazvalo "običnom misijom".

Tajvanske oružane snage nadgledale su plovidbu i situacija je "normalna", dodaje se.

Kinesko ministarstvo odbrane nije odmah reagovalo.

Kineska vojska saopštila je da je 19. decembra pratila poslednji američki ratni brod koji je prošao kroz Tajvanski tesnac i otkazala misiju.

Dan nakon tog putovanja, tajvanska mornarica i vazduhoplovstvo raspoređeni su dok je grupa predvođena najnovijim kineskim nosačem aviona Šandongom prošla kroz Tajvanski moreuz.

Kina je saopštila da je grupa na putu ka rutinskim vežbama u spornom Južnom kineskom moru.

XS
SM
MD
LG