Linkovi

SAD traže uvođenje normi za svemir nakon "neodgovornog" ruskog testa


Potpredsednica Kamala Haris govori tokom sastanka Saveta za svemir, u američkom Institutu za mir u Vašingtonu, 1. decembra 2021.
Potpredsednica Kamala Haris govori tokom sastanka Saveta za svemir, u američkom Institutu za mir u Vašingtonu, 1. decembra 2021.

Potpredsednica SAD Kamala Haris kritikovala je u sredu "neodgovornu" rusku svemisku probu koja je proizvela krhotine i dovela u opansost Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS), a Bajdenova administracija iznela je novu strategiju za odgovorno ponašanje u svemiru.

Haris je sazvala inauguracioni sastanak Nacionalnog saveta za svemir i zatražila od članova tog vladinog tela da promovišu odgovorno civilno, komercijalno i nacionalno ponašanje u vezi sa bezbednošću u svemiru, gde raste komercijalni interes i zabrinutost zbog kineske i ruske konkurencije.

"Bez jasnih normi za odgovorno korišćenje prostora, izlažemo se realnom riziku od pretnji po našu nacionalnu i globalnu bezbednost“, rekala je Haris.

Ona je rekla da je ruski "neodgovorni čin" testiranja antisatelitske tehnologije prošlog meseca stvorio krhotine koje su ugrozile ISS.

Američki zvaničnici zabrinuti su zbog sve veće bezbednosne aktivnosti glavnih rivala Vašingtona u svemiru. Kinesko testiranje hipersoničnog oružja ove godine podiglo je izglede za trku u naoružanju sistemima u orbiti Zemlje koji bi mogli da izbegnu postojeću odbranu od raketa.

U međuvremenu, sve veći broj kompanija, uključujući SpejsEks, Blue oridžin i Virdžin galactik, nastoji da pokrene novu eru privatnih komercijalnih letova u svemir nakon što su te privatne firme godinama radile zajedno sa Nacionalnom administracijom za aeronautiku i svemir (NASA) američke vlade na lansiranju raketa.

Predsednik Džo Bajden takođe je u sredu potpisao izvršnu naredbu kojom se u Nacionalni savet za svemir uključuju šefovi odeljenja za obrazovanje, rad, poljoprivredu i unutrašnje poslove, kao i njegov nacionalni savetnik za klimu.

Administracija takođe želi rad grupe na povećanju svemirskih klimatskih podataka i poboljšanju naučnih napora koji bi mogli da pomognu otvaranju radnih mesta i konkurentnosti SAD, navodi se u saopštenju.

Nacionalni savet za svemir je odvojen od vojnog ogranka američkih svemirskih snaga stvorenog pod bivšim predsednikom Donaldom Trampom.

XS
SM
MD
LG