Linkovi

Bajden: Ameriku su uvek pokretale velike državne investicije


Džozef Bajden tokom govora u gradu Lakros u državi Viskonsin (REUTERS/Kevin Lamarque)
Džozef Bajden tokom govora u gradu Lakros u državi Viskonsin (REUTERS/Kevin Lamarque)

Ameriku su ka budućnosti uvek pokretale velike državne investicije”, poručio američki predsednik Džozef Bajden u gradu Lakros u državi Viskonsin gde je otpočeo kampanju promovisanja infrastrukturnog plana vrednog 1,2 hiljade milijarde dolara o kom su u junu u Beloj kući saglasnost postigli demokratski i republikanci senatori.

Pre pet meseci, prilikom preuzimanja mandata, obavezao sam se da ću ujediniti Ameriku. Verujem da ne postoji ništa što ne možemo da ostvarimo ujedinjeni – kao demokrate i republikanci", ukazao je američki predsednik - podsetivši da je pre 65 godina u Americi počela izgradnja putne infrastrukture.

"Predsednik Ajzenhauer potpisao je zakon o izgradnji autoputeva širom Amerike. Vreme je da nastavimo tu priču. Nakon nekoliko meseci dogovorili smo sporazum koji će predstavljati generacijsku investiiciju i stvoriti milione dobro plaćenih poslova. To će nas učiniti konkurnrnim u svetu. Američki radnici imaće dobro plaćene poslove na izgradnji i modernizaciji naših puteva i mostova”, poručio je Bajden u obraćanju.

Da bi predloženi plan postao zakon - potrebno je da bude usvojen u američkom Kongresu.

Tokom poslednjih dana, rasprave o dogovoru bile su usredsređene na plan potrošnje veći od hiljadu milijardi dolara, podeljen približno ujednačeno između novog i unapred namenjenog finansiranja.

Specifični ciljevi delovanja uključuju poboljšanje mreže državnih puteva i elektro-mreže i proširenje pristupa širokopojasnom internetu.

Bajden je ranije predložio paket od oko 2,3 hiljada milijardi dolara, a kasnije se predložena njegova vrednost smanjivala u pokušaju da pridobije republikansku podršku potrebnu za napredak mera u ravnomerno podeljenom Senatu.

Brojni republikanci plan ulaganja u infrastrukturu kritikovali su kao bespotrebno rasipanje novca.

XS
SM
MD
LG