Linkovi

Senatori očekuju usvajanje predloga o ulaganju u infrastrukturu ove nedelje


ARHIVA - Most u Memfisu koji povezuje savezne države Tenesi i Arkanzas
ARHIVA - Most u Memfisu koji povezuje savezne države Tenesi i Arkanzas

Američki Senat zaseda u nedelju da bi pokušao da utvrdi konačan tekst i nastavi sa procesom usvajanja zakonskog predloga o ulaganju hiljadu 200 milijardi dolara u infrastrukturne projekte da bi se obnovili putevi, mostovi i vodovodni sistemi u zemlji.

Čak Šumer, lider demokratske većine u Senatu, nada se da će biti utvrđen tekst predloga na više od 2.500 strana da bi članovi Kongresa mogli da ponude amandmande i glasaju o konačnom predlogu narednih dana.

Šumer je dodao da se tekst "finalizuje" i da bi Senat uskoro mogao da počne da glasa o svim relevantnim amandmanima i da konačno usvoji predlog "za nekoliko dana", prenosi Rojters.

Paket mera, kojim se takođe predviđa izdvajanje više novca za železnicu i javni saobraćaj, rezultat je pregovora administracije predsednika Džoa Bajdena i grupe republikanskih i demokratskih senatora.

Dogovor o ulaganju u infrastrukturu je retkost u Vašingtonu imajući u vidu duboke podele između republikanaca i demokrata u pogledu niza drugih pitanja.

Republikanska senatorka iz Mejna Suzan Kolins, koja je učestvovala u pregovorima, rekla je za emisiju kablovske mreže "CNN" da su senatori "gotovo završili posao".

Zakonski predlog je protekle nedelje prošao prvo proceduralno glasanje, uz jedinstvenu podršku demokrata i glasove više od 15 republikanaca u politički podeljenom Senatu koji broji 100 članova.

Kolins je rekla da bi predlog mogao da bude usvojen u Senatu do kraja nedelje i da će ga na kraju uz demokrate podržati 10 ili više republikanaca. To bi bilo dovoljno da se dostigne većina od 60 glasova potrebna da bi se sprečio bilo koji pokušaj da se blokira glasanje primenom procedure poznate kao filibaster.

Zakonski predlog bi zatim razmatrao Predstavnički dom, gde pojedini progresivni članovi smatraju da nije dovoljno obiman.

"Ovaj zakonski predlog je dobar za Ameriku", poručila je Kolins.

Paket mera za ulaganje u infrastrukturne projekte je jedan od najvećih zakonodavnih prioriteta predsednika Bajdena, koji šest meseci posle preuzimanja položaja pokušava da dokaže biračima da Bela kuća i Kongres mogu da postignu dvostranački sporazum o pojedinim pitanjima.

Brajan Dis, direktor Bajdenovog Nacionalnog ekonomskog saveta, rekao je u nedelju za kablovsku mrežu "Fox" da novo ulaganje u infrastrukturu predstavlja "preko potrebnu investiciju u našu zemlju".

Bela kuća predviđa da bi planirano ulaganje moglo da otvori dva miliona novih radnih mesta godišnje, uglavnom u građevinarstvu, naredne decenije.

Zakonski predlog predviđa izdvajanje 110 milijardi dolara za puteve i mostove, 39 za javni saobraćaj, 66 za železnicu, 55 milijardi za pijaću vodu i vodovodni sistem, kao i milijarde za aerodrome, luke, internet, električna vozila.

XS
SM
MD
LG