Linkovi

Bajden u Ohaju o ekonomskom planu


Predsednik Džo Bajden, uz novinara CNN-a Dona Lemona, govori u CNN-ovom Taun holu, na Maunt Sent Džozef univerzitetu u Sinsinatiju, 21. jula 2021.(AP Photo/Andrew Harnik)
Predsednik Džo Bajden, uz novinara CNN-a Dona Lemona, govori u CNN-ovom Taun holu, na Maunt Sent Džozef univerzitetu u Sinsinatiju, 21. jula 2021.(AP Photo/Andrew Harnik)

Predsednik Džo Bajden nameravao je da poveća podršku svojoj ekonomskoj agendi posetom Sinsinatiju u sredu, gde je posetio sindikalni centar za obuku pre gostovanja u CNN-ovom Taun holu.

Putovanje je organizovano u trenutku kada sudbina njegovog predloga za finansiranje infrastrukture ostaje nejasno nakon što su republikanci u Senatu na ključnom test glasanju u sredu odbili nacrt vredan hiljadu milijardi dolara. Dvostranačka grupa od 22 senatora saopštila je u zajedničkoj izjavi nakon glasanja da su blizu postizanja sporazuma i zatražila odlaganje do ponedeljka.

Bajden je izrazio uverenje u ishod, rekavši novinarima na pitanje da li će sklopiti ugovor o infrastrukturi: "Da, hoćemo".

Dok se zakonodavci prepiru oko detalja tog predloga na Kapitol hilu, od Bajdena se očekivalo da će delimično koristiti TV nastup da govori o širem spektru poteza u sklopu njegove ekonomske vizije, šaljući poruku da je za njegov program obnove potreban paket od skoro četiri hiljada milijardi dolara kako bi se obnovila srednja klasa i održao ekonomski rast koji je zemlja zabeležila tokom prvih šest meseci njegovog predsednikovanja.

Bajden je prvo obišao IBEV / NECA centar za električnu obuku na zapadnoj strani Sinsinatija. Dobio je priliku da izbliza pogleda pripravnike koji se probijaju kroz petogodišnje pripravništvo kako bi saznao o detaljima vrsta kvalifikovanih, dobro plaćenih sindikalnih poslova za koje kaže da će biti traženiji ako njegov plan se ostvari.

"Postoji razlog zašto su sindikalni radnici najbolje obučeni", rekao je Bajden, susrećući se sa polaznicima.

To mu je treće putovanje u državu - onu koje je izgubio sa oko osam procentnih poena poena u 2020. godini, ali ono koje ostaje ključno za političku budućnost Demokratske stranke i ključni test da li Bajdenovi ekonomski predlozi imaju široku privlačnost kojoj se Bela kuća nada.

Država se suočava sa napetim izborima za Senat sledeće godine nakon povlačenja republikanca Roba Portmana, koji je pomogao u pregovaranju o infrastrukturnom planu koji je sada suočen sa neizvesnom budućnošću u ravnomerno podeljenom Senatu.

Poseta je predsednika odvela blizu opasno zastarelog mosta Brent Spens - "uskog grla" za kamione i vozila za hitne slučajeve na putu između Ohaja i Kentakija koju su prethodna dva predsednika bez rezultata obećala da će biti zamenjen. Ali republikanci su više usredsređeni na porast slučajeva pucnjave i kriminala u Sinsinatiju, za šta krive demokrate, iako postoji niz faktora, uključujući i pandemiju koronavirusa.

XS
SM
MD
LG