Linkovi

Jedan demokrata protiv izmene pravila koje koči demokratsku većinu u Senatu


Senator iz Zapadne Virdžinije Džo Menčin je najkonzervativniji među demokratama
Senator iz Zapadne Virdžinije Džo Menčin je najkonzervativniji među demokratama

Demokratski senator Džo Menčin iz Zapadne Virdžinije protivi se promeni pravila debate u Senatu, koje trenutno koči tesnu demokratsku većinu u sprovođenju agende presednika Džoa Bajdena.

Članovi obe stranke u Senatu, koje sada imaju jednak broj mesta, ranijih godina su koristili tzv. filibaster kako bi kočili usvajanje zakona koji im se ne dopadaju. Filibaster podrazumeva pravo na vremenski neograničenu raspravu o nekom zakonskom predlogu, a da bi se rapsrava prekinula potrebno je 60 glasova senatora, i tek tada se može preći na glasanje.

Pojedine demokrate žele da ukinu to pravilo kako bi lakše sprovodile Bajdenovu agendu o infrastrukturi, oružju, biračkim pravima. Ali, zbog tesne većine od 50 mesta u Senatu, potrebno je da svi senatori budu za to.

Džo Menčin, koji je nakonzervativniji od svih 5o demokratskih senatora, dugo brani filibaster.

"Ni pod kojim okolnostima neću glasati za to da se ukine ili ublaži filibaster. Vreme je da se okončaju te političke igre i da se započne nova era dvostranačkog dogovora, da nađemo zajednički jezik o važnim pitanjima", napisao je Menčin u kolumni u Vašington postu.

Demokrate su nedavno dobile zeleno svetlo da iskoriste pravo da ukinu filibaster kada je reč o budžetskim pitanjima, što im je omogućilo da usvoje Bajdenov plan za pomoć u panedmiji vredan dve hiljade milijardi dolara, bez da su ih republikanci u tome kočili.

Senator Džo Menčin je pre nekoliko nedelja rekao da je otvoren za to da se uvedu izmene koje bi otežale primenu filibastera, kao što je staro pravilo da senatori koji žele da neograničeno govore, to čine za govornicom i bez pauze.

Predsednik Džo Bajden, koji je 36 godina bio senator, rekao je da bi želeo da senatori razgovaraju o filibasteru, što sada nije slučaj.

Ali, Menčin sada u novoj izjavi, negira da je bio otvoren za slabljenje filibastera i kaže da je "Senat svaki put bio u blokadi kada je pokušano da se ublaži filibaster".

Za stavljanje predloga na glasanje u Predstavničkom domu potrebna je protsta većina, dok je u Senatu potrebno 60 glasova kada je reč o kontroverznim zakonima.

Kada bi demokrate ukinule filibaster, mogle bi sve zakonske predloge da usvajanju prostom većinom, pod uslovom da su svi za to, uz odlučujući glas potpredsednice SAD Kamale Haris.

XS
SM
MD
LG