Linkovi

Ključni republikanac "veruje" Bajdenu po pitanju sporazuma o infrastrukturi


Saobraćaj se odvija preko mosta u Nju Džerziju, 18. maja 2021.
Saobraćaj se odvija preko mosta u Nju Džerziju, 18. maja 2021.

Ključni američki republikanski zakonodavac rekao je u nedelju da veruje na reč predsedniku Džou Bajdenu da nema nameru da uloži veto na infrastrukturnu meru od 1,2 hiljada milijardi američki dolara na koju je Bajden pristao prošle nedelje, iako je u početku američki lider rekao da će je odbiti ako Kongres takođe ne usvoji zakon o socijalnoj pomoći.

Senator Mit Romni iz Jute, jedan od pet republikanskih centrista koji su sa Bajdenom pregovarali o infrastrukturnom paketu namenjenom popravci propadajućih puteva i mostova u zemlji, rekao je za CNN: "Verujem predsedniku“ da će potpisati meru finansiranja ako to Kongres sam odobri narednih meseci.

Bajden je uneo zabunu oko svoje podrške dvopartijskom zakonu o putevima i mostovima izjavivši prvo u četvrtak da je pristao na dogovor sa nekolicinom opozicionih zakonodavaca. Ubrzo nakon toga, Bajden je rekao da će uložiti veto ako ga Kongres ne donese zajedno sa dodatnim hiljadama milijardi predviđenih za proširenje socijalne bezbednosti američkih porodica i unapređenje upotrebe čiste energije.

U subotu je Bajden rekao da su njegovi komentari "stvorili utisak da saopštavam pretnju vetom na plan na koji sam upravo pristao, što sigurno nije bila moja namera".

Bajden je rekao da se nada da Kongres odobrava oba zakona, iako dobro razume da će se republikanci usprotiviti potrošnji za socijalnu zaštitu, s čim će taj zakon verovatno dobiti samo podršku demokrata u politički podeljenom Kongresu.

"Dakle, da budemo jasni: naš dvostranački sporazum ne sprečava republikance da pokušaju da poraze moj plan za porodice; isto tako, oni ne bi smeli da imaju primedbe na moje posvećene napore da usvojim taj plan za porodice i druge predloge u tandemu", rekao je Bajden. "Pustićemo američki narod - i Kongres - da odluče".

Romni je rekao: "Mi republikanci kažemo 'Apsolutno, ne' a ono što demokrate nazivaju trošenjem za 'ljudsku infrastrukturu'".

"Ne podižite porez; popravite infrastrukturu (puteve i mostove)", rekao je Romni. "Uradite to".

Ali Romni je dodao: "Mislim da (Bajden) pravi veliku grešku" zakonom za socijalnu potrošnju. "Nećemo se ptopisati za zakon od više hiljada milijardi dolara".

Još jedan od republikanaca koji su pregovarali o infrastrukturnom paketu sa Bajdenom, senator Bil Kesidi iz Luizijane, rekao je za NBC da su zakonodavci koji su pregovarali sa Bajdenom dobili uveravanja da to neće biti povezano sa demokratskim paketom o potrošnji u korist porodica .

"Zašto je to važno", upitao je Kesidi. "Prvo, postoji dvopartijsko protivljenje delu netvrdog infrastrukturnog zakona (demokrata). Dvopartijski u oba doma, to je broj jedan. Broj dva, republikanci misle da je taj deo loš za našu zemlju. Imamo stopu inflacije višu nego što je bila već prilično dugo. A taj zakon bi to povećao".

"Ovaj zakon za infrastrukturu dobar je za Ameriku, za sve Amerikance“, rekao je Kesidi. "To će nas učiniti produktivnijim; stvoriće puno radnih mesta".

Mnoge demokrate, posebno progresivci, tvrde da su agresivna borba protiv klimatskih promena i širenje američke mreže socijalne bezbednosti podjednako važni kao i popravljanje fizičke infrastrukture. Bajden je predložio povećanje poreza nekim američkim korporacijama kako bi se platio početni infrastrukturni plan od oko dve hiljade milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG