Linkovi

SAD i druge zemlje optužile Kinu za angažovanje kriminalnih hakerskih grupa


SAD su, zajedno sa NATO, EU i drugim zemljama direktno optužile Kinu za sajber napad u martu, koji je uticao na desetine hiljada organizacija preko servera Majkrosoft Eksčejndž (Microsoft Exchange).
SAD su, zajedno sa NATO, EU i drugim zemljama direktno optužile Kinu za sajber napad u martu, koji je uticao na desetine hiljada organizacija preko servera Majkrosoft Eksčejndž (Microsoft Exchange).

Sjedinjene Države i druge zemlje optužile su kinesko Ministarstvo za državnu bezbednost da je angažovalo i plaćalo kriminalne hakerske grupe da sprovode nedozvoljene globalne sajber operacije.

Među tim aktivnostima su operacije ucenjivanja privatnih kompanija, koje su prinuđene da plaćaju milione dolara otkupa kako bi povratile pristup svojim podacima, navode američki zvaničnici.

SAD su, zajedno sa NATO, Evropskom unijom, Britanijom, Japanom, Kanadom, Australijom i Novim Zelandom u ponedeljak direktno optužile Kinu za sajber napad u martu, koji je uticao na desetine hiljada organizacija preko servera Majkrosoft Eksčejndž (Microsoft Exchange).

U pitanju je vrsta hakovanja kada proizvodjači softvera znaju da postoji nedostatak u njihovom softveru ali još nisu uspeli da ga otklone.

“Američka vlada je izrazila zabrinutost povodom ovog incidenta ali i kineskih širih, zloćudnih sajber aktivnosti, visokim zvaničnicima kineske vlade i jasno stavila na znanje da ovi potezi ugrožavaju bezbednost i stabilnost u sajber prostoru", rekao je novinarima visoki zvaničnik administracije u razgovoru u nedelju uveče, uoči zvaničnog saopštenja.

Saznanje da kineska civilna obaveštajna agencija angažuje hakere je za nas bilo "veoma iznenađujuće i otrežnjujuće", izjavio je zvaničnik. Takođe je značajno što državno ministarstvo bezbednosti koristi te hakere da bi "sprovodili nedozvoljene sajber operacije na globalnom nivou, uključujući i neke od kojih stiču ličnu dobit", dodao je.

Kina stalno demantuje da je umešana u takve aktivnosti.

Lu Kang, portparol ministarstva spoljnih poslova, sredinom marta je odgovarao na pitanje o tvrdnjama četiri privatne bezbednosne firme koje istražuju takozvane "rensomver" napade, a koje su okrivile jednu hakersku grupu iz Kine za sofisticirane upade u njihove mreže.

Lu je odgovorio da bi Peking ozbiljno shvatio te tvrdnje ukoliko bi se izneli pouzdani dokazi, ali da nema vremena da odgovara na "glasine i spekulacije."

Detalji koji su u ponedeljak ujutru objavljeni u Vašingtonu i drugim glavnim gradovima vide se kao pokušaj da se kineskoj vladi pruže detalji koje je tražila.

Nacionalna bezbednosna agencija, Agencija za sajber bezbednost i infrastrukturu i Federalni istražni biro su u zajedničkom saopštenju naveli da su "primetili sve sofisticiranije sajber aktivnosti koje se odvijaju pod pokroviteljstvom kineske vlade, a meta su im američke političke, ekonomske, vojne i obrazovne organizacije i pojedinci, kao i kritična infrastruktura.

“Kinu je na odgovornost pozvala grupa saveznika i partnera kakva nije viđena do sada", izjavio je američki zvaničnik u razgovoru sa reporterima.

Administracija predsednika Džoa Bajdena je odlučno govorila o seriji rensomver i drugih napada za koje se sumnjiče grupe koje operišu u Rusiji, ali nije direktno dovela u vezu rusku vladu sa tim aktivnostima.

Tokom direktnog susreta sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Ženevi prošlog meseca, Bajden je zapretio da će preduzeti korake protiv Moskve ukoliko sajber kriminalci budu nastavili da neometano operišu unutar Rusije.

XS
SM
MD
LG