Linkovi

Ši Đinping upozorio strane sile na obeležavanju stogodišnjice Komunističke partije


Kineski predsednik Ši Đinping govori na obeležavanju stogodišnjice Komunističke partije
Kineski predsednik Ši Đinping govori na obeležavanju stogodišnjice Komunističke partije

Kineski predsednik Ši Đinping upozorio je strane sile koje žele da ponize Kinu da će im se to "obiti o glavu" i govorio pohvalno o "novom svetu" koji stvara kineski narod i Komunistička partija koja slavi 100 godina od osnivanja.

U jednočasovnom obraćanju sa trga Tjenanmen, Ši je obećao da će ojačati kinesku vojsku i posvetiti se ponovnom ujedinjenju sa Tajvanom. Rekao je i da će u Hong Kongu biti obezbeđena socijalna sigurnost dokle god je pod suverenitetom Kine.

"Kineski narod nije samo srušio stari, već i izgradio novi svet. Samo socijalizam može spasiti Kinu", rekao je Ši, najmoćniji kineski lider od Mao Cetunga.

Ši i njegova stranka dobro stoje po pitanju oporavka od Kovida i pozicioniranja na globalnoj sceni. Ali, takođe su i kritikovani zbog obračuna sa demonstrantima u Hong Kongu, tretiranju manjina u provinciji Šinđijang. Anketa koju je sproveo američki istraživački centar Pju, a koja je obuhvatila 17 zemalja, pokazala je da je rejting Kine loš, a poverenje u Šija na istorijski niskom nivou.

Poruku predsednika Kine upućenu stranim silama profesor sa Univerziteta u Pekingu Tang Renvu tumači kao odgovor SAD i Zapadu koji pokušavaju da obuzdaju Kinu.

"Šijeva poruka, snažnija nego inače, treba još više da ojača patriotizam i nacionalizam u kineskom narodu", kaže Tang.

Ši je rekao da se Kina veoma brzo vojno modernizovala i da je zato sve više zemalja u susedstvu, ali i na Zapadu, zabrinuto zbog toga. Ipak, najavio je jačanje vojske kako bi zemlja očuvala svoj suverenitet, bezbednost i mogla da se razvija.

"Moramo ubrzati modernizaciju nacionalne odbrane i oružanih snaga", kazao je Ši.

Govoreći o Tajvanu, kazao je da je "ponovno ujedinjenje Kine nepromenjen istorijski clj".

"Sinovi i kćeri Kine, i sunarodnici sa obe strane Tajvanskog moreuza, moramo raditi zajedno i solidarno, i odlučno razbiti bilo kakve zavere za nezavisnost Tajvana".

Kada je reč o Hong Kongu i Makau, Ši kaže da će Kina ostati verna principu "jedna zemlja, dva sistema", prema kojem obe zemlje imaju autonomiju.

Ali, zakon o nacionalnoj bezbednosti koji je nedavno donesen u Hong Kongu omogućava Pekingu da osnaži svoj uticaj. Tradicionalni protesti u Hong Kongu 1. jula, kada ga je Britanija predala Kini, ove godine nisu održani. Policija je odbila da izda dozvolu zbog pandemije.

Komunistička partija Kine, koja slavi sto godina, ima 95 miliona članova.

Ši kaže da su interesi i sudbina kineskog naroda vezani za vođe partije i da je svaki pokušaj da se ide protiv stranke unapred propao.

"Više od 1,4 milijarde ljudi u Kini to neće dozvoliti", rekao je predsednik.

XS
SM
MD
LG