Linkovi

Kamala Haris u Parizu sa Emanuelom Makronom na obeležavanju Dana primirja


France US Harris
France US Harris

Potpredsednica Sjedinjenih Država Kamala Haris pridružila se francuskom predsedniku Emanuelu Makronu na ceremoniji u četvrtak u Parizu povodom obeležavanja Dana primirja.

Ceremonijom kod Trijumfalne kapije obeležava se sporazum između savezničkih sila i Nemačke iz 1918. o okončanju njihovih borbi u Prvom svetskom ratu.

To je usledilo nakon posete Kamale Haris i njenog supruga Daga Emhofa u sredu američkom groblju Saren i spomen obeležju izvan Pariza, gde su učestvovali u ceremoniji polaganja venaca povodom Dana primirja i Dana veterana koji se u četvrtak obeležava u Sjedinjenim Državama. To mesto podignuto je u čast američkim vojnicima poginulim u oba svetska rata i čuva posmrtne ostatke skoro 1.600 Amerikanaca.

Haris je u poseti Francuskoj u okviru napora da se poboljšaju narušeni odnosi između dva tradicionalna saveznika. I ona, i Makron, opisali su mogućnosti za saradnju i početak "nove ere" dok su razgovarali sa novinarima pre sastanka u sredu u Jelisejskoj palati.

"Radujem se narednim danima u kojima ćemo nastaviti da radimo zajedno i obnavljamo fokus koji smo uvek imali na našem partnerstvu i dobrobiti za narod Francuske i narod Sjedinjenih Država i narode sveta", rekla je Haris.

Sajmon Sanders, viši i savetnik i glavni portparol Kamale Haris, rekla je u saopštenju da su Makron i Haris razgovarali o saradnji na transatlantskoj bezbednosti, istraživanju svemira i pripremi za buduće pandemije.

Haris bi trebalo da govori u četvrtak na Pariskom mirovnom forumu i predstavlja Sjedinjene Države na samitu u petak o Libiji uoči izbora u toj zemlji sledećeg meseca.

Odnosi između Francuske i Sjedinjenih Država pali su na istorijski minimum u septembru kada je Australija odustala od ugovora vrednog 65 milijardi dolara o kupovini dizel-električnih podmornica od Francuske u korist sporazuma u kojem će Australija graditi nuklearne podmornice uz pomoć Sjedinjenih Država i Velike Britanije.

XS
SM
MD
LG