Linkovi

Francuska opozvala ambasadore u SAD i Australiji zbog dogovora o podmornicama


ARHIVA - Šef diplomatije Francuske Žan-Iv Le Drian, 10. septembra 2021.
ARHIVA - Šef diplomatije Francuske Žan-Iv Le Drian, 10. septembra 2021.

Francuska je u petak saopštila da odmah povlači svoje ambasadore iz SAD i Australije, nakon što je Australija odustala od velike kupovine konvencionalnih podmornica od Francuske u korist nuklearnih podmornica napravljenih pomoću američke tehnologije.

To je prvi put da je Francuska opozvala svog ambasadora u Vašingtonu, prema francuskom ministarstvu spoljnih poslova.

Šef francuske diplomatije Žan-Iv Le Drian naveo je u pisanom saopštenju da je francuska odluka, na zahtev predsednika Emanuela Makrona, "opravdana zbog izuzetne ozbiljnosti saopštenja" koje su iznele Australija i Sjedinjene Države.

Rekao je da je saopštenje o australijskom dogovoru o podmornicama sa SAD "neprihvatljivo ponašanje saveznika i partnera."

Sjedinjene Države, Britanija i Australija su ove nedelje najavile novi bezbednosni sporazum, koji će omogućiti Australiji da dobije američku tehnologiju podmornica na nuklearni pogon, u pokušaju da se suprotstavi Kini u indopacifičkom regionu. Kina je osudila sporazum.

Australijski ministar odbrane Piter Daton, šefica diplomatije Maris Pejn, državni sekretar Entoni Blinken i šef Pentagona Lojd Ostin na konferenciji za novinare u Vašingtonu 16. septembra 2021.
Australijski ministar odbrane Piter Daton, šefica diplomatije Maris Pejn, državni sekretar Entoni Blinken i šef Pentagona Lojd Ostin na konferenciji za novinare u Vašingtonu 16. septembra 2021.

Državni sekretar Entoni Blinken i sekretar za odbranu Lojd Ostin ove nedelje su poželeli su dobrodošlicu australijskom sekretaru za spoljne poslove i sekretaru za odbranu, u Stejt departmentu, gde su pozdravili svoje novo trilateralno odbrambeno partnerstvo, poznato kao „AUKUS“, koje uključuje i Britaniju.

“Prva inicijativa prema AUKUS ugovoru je naša zajednička ambicija da podržimo Australiju u nabavci podmornica na nuklearni pogon za australijsku mornaricu.”

Dogovor je razljutio Kinu i Francusku, a Peking je saopštio da to podriva regionalni mir i stabilnost. Francuska je, s druge strane, godinama radila na sporazumu o konvencionalnim podmornicama sa Australijom, a najviši zvaničnici u Parizu izjavili su da su dobili "nož u ledja", i da ih SAD nisu ni konsultovale.

“To je veliko razočarenje, pogotovo što su svi timovi vredno radili pet godina kako bi osigurali pravilnu implementaciju i nesmetano odvijanje tog velikog ugovora, koji je trebalo da Australiji dostavi 12 podmornica na konvencionalni pogon, prema zahtevu", rekla je francuska ministarka odbrane Florans Parli.

Blinken je pokušao da ublaži negodovanje Pariza, ističući da Sjedinjene Države žele da Evropa bude uključena u Pacifiku.

“I kao što sam rekao, posebno je Francuska vitalni partner u ovome, u mnogim drugim stvarima, odavno ali i u budućnosti”, naglasio je na konferenciji za novinare u Stejt departmentu

Ministar odbrane Australije Piter Daton pokušao je da objasni šta se dogodilo sa Francuskom, rekavši da ih je australijska mornarica obavestila da su joj potrebne podmornice na nuklearni pogon, umesto konvencionalnih podmornica.

I tako smo pogledali koje su nam opcije na raspolaganju. Francuzi imaju verziju koja nije bila superiornija od one koju imaju Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo.”

Sekretar Lojd Ostin govorio je o pitanju Kine.

“Što se tiče Kine, dozvolite mi da odmah naglasim da, sporazum nije uperen protiv bilo čega ili bilo koga, namera je da se pomogne u poboljšanju naše trilateralne saradnje i naših sposobnosti širom sveta.”

Jedan od eksperata izjavio je za Glas Amerike da sporazum o nuklearnim podmornicama pokazuje da je Kina možda otišla predaleko u pritiscima na Australiju i druge u indo-pacifičkom regionu.

“To što su se te tri zemlje toliko fokusirale da prodube svoju, već obimnu, razmenu vojne tehnologije, što su je dodatno produbile i fokusirale se na Pacifik, mislim da šalje poruku da veoma ozbiljno shvataju kinesku pretnju", izjavio je Džulijan Ku sa univerziteta Hofstra.

Visoki predstavnik za spoljnu politiku Evropske unije Žozep Borelj takođe je bio uznemiren zbog dogovora i rekao da to predstavlja snažan podsetnik da Evropa mora da postavi pitanje svoje strateške autonomije kao prioritet, ističući da to pokazuje da EU mora samostalno da preživi.

Opoziv ambasadora je izuzetno neuobičajen potez između savezničkih zemalja. 2019. Pariz je opozvao svog ambasadora u susednoj Italiji nakon što su italijanski lideri javno kritikovali francusku vladu, Prošle godine, Francuska je opozvala ambasadora u Turskoj, nakon što je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio da je Makronu potrebno "mentalno lečenje."

XS
SM
MD
LG