Linkovi

Francuski ambasador: Australija napravila "ogromnu grešku" poništavanjem dogovora o podmornicama


ARHIVA - Podmornica USS Ilinois vraća se u bazu Perl Harbur-Hikam, 13. septembra 2021.
ARHIVA - Podmornica USS Ilinois vraća se u bazu Perl Harbur-Hikam, 13. septembra 2021.

Australija je napravila "ogromnu" diplomatsku grešku pošto je odustala od narudžbine francuskih podmornica, vredne više milijardi dolara, zbog alternativnog dogovora sa SAD i Britanijom, poručio je u subotu francuski ambasador u Kanberi, Žan-Pjer Tebo.

Australija je u četvrtak saopštila da će odustati od svog dogovora iz 2016. godine sa francuskom Pomorskom grupom o gradnji flote konvencionalnih podmornica i da će, umesto toga, izgraditi najmanje osam nukleranih podmornica sa američkom i britanskom tehnologijom, posle postizanja trilateralnog bezbednosnog partnerstva.

Potez je izazvao bes u Francuskoj, NATO saveznici SAD i Britanije, koja je opozvala svoje ambasadore u Vašingtonu i Kanberi, a takođe je razljutio Kinu, veliku silu u indopacifičkom regionu.

Malezija je u subotu saopštila da bi odluka Kanbere da gradi nuklearne podmornice mogla da pokrene regionalnu trku u nuklearnom naoružanju, što je pitanje koje brine i Peking.

"To će druge zemlje navesti da se još agresivnije ponašaju u regionu, posebno u Južnom kineskom moru", rekao je malezijski premijer, koji nije direktno pomenuo Kinu. Spoljna politika Pekinga u regionu je sve agresivnija, posebno njeno pretendovanje na sporne teritorije u Južnom kineskom moru, bogatom prirodnim resursima. Malezija i sama polaže pravo na neke od tih morskih teritorija.

"Ovo je velika greška, veoma loše ponašanje prema partnerima - posebno što u pitanju nije bio ugovor, nego partnerstvo koje treba da je zasnovano na poverenju, međusobnom razumevanju i iskrenosti", rekao je francuski ambasador Tebo novinarima u Kanberi pred povratak u Pariz.

Francuski ambasador u Australiji Žan-Pjer Tebo dolazi na aerodrom u Sidneju u subotu 18. septembra 2021.
Francuski ambasador u Australiji Žan-Pjer Tebo dolazi na aerodrom u Sidneju u subotu 18. septembra 2021.

Francuska je prethodno otkazivanje dogovora - koji je 2016. procenjen na 40 milijardi dolara a veruje se da danas vredi mnogo više - opisala kao "nož u leđa."

'Duboko razočarenje"

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je da je Francuska "ključni saveznik" i da će SAD narednih dana raditi na tome da razreše nesuglasice.

Australija je saopštila da žali zbog povlačenja francuskog ambasadora, da ceni svoj odnos sa Francuskom i da će nastaviti da sarađuje sa vladom u Parizu u drugim oblastima.

"Australija razume duboko razočarenje Francuske našom odlukom, koja je doneta u skladu sa našim jasnim i otvorenim interesima nacionalne bezbednosti", rekla je portparolka ministarstva spoljnih poslova Maris Pejn u subotu.

Ambasador Tebo izjavio je da sa žaljenjem napušta Australiju ali je dodao da je potrebno da se "preispitaju bilateralni odnosi."

Spor Pariza i Kanbere je najniža tačka u njihovim odnosima od 1995, kada je Australija protestovala zbog odluke Francuske da nastavi nuklearne probe u Južnom Pacifiku, i opozvala svog ambasadora na konsultacije.

Javno mnjenje u Francuskoj, gde predsednik Emanuel Makron treba da se takmiči za drugi mandat na izborima sledeće godine, takođe kritikuje Australiju i SAD.

"Možete da razumete geopolitičke razloge iz kojih se Australija približava drugim anglofonim zemljama kao što su SAD i Britanija", izjavio je za Rojters Luj Maman, pariski hirurg za vreme šetnje po Šanzelizeu. "Ali postojao je sporazum, i mislim da je postojalo savezništvo i partnerstvo između Australije i Francuske. Ovo kvari prijateljstvo", rekao je. "Ja sam to doživeo kao izdaju."

XS
SM
MD
LG