Linkovi

Blinken putuje u Francusku kako bi revitalizovao transatlantski savez


Secretary of State Antony Blinken speaks during a signing ceremony in front of the news media with Singapore's Foreign Minister Vivian Balakrishnan at the State Department, Sept. 27, 2021, in Washington.
Secretary of State Antony Blinken speaks during a signing ceremony in front of the news media with Singapore's Foreign Minister Vivian Balakrishnan at the State Department, Sept. 27, 2021, in Washington.

Američki državni sekretar Entoni Blinken odlazi u Pariz, svoje prvo putovanje u Francusku nakon formiranja pojačanog trilateralnog bezbednosnog partnerstva poznatog kao AUKUS (Australija, Velika Britanija i SAD) koje je povećalo tenzije između transatlantskih saveznika.

Stručnjaci su rekli da očekuju da će Blinken, koji ima jake lične veze sa Francuskom, iskoristiti predstojeće putovanje da pokuša da poboljša SAD i Francuske.

Najviši američki diplomata predsedavaće sastankom Ministarskog saveta Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) koji je zakazan za 5-6. oktobar i obeležavanju 60. godišnjice organizacije.

Blinken će imati bilateralni sastanak sa francuskim ministrom inostranih poslova Žan-Iv Le Drianom u Parizu. Francuska bi trebalo da predsedava Savetom Evropske unije od 1. januara do 30. juna 2022. godine.

"Sekretar Blinken će se takođe sastati sa francuskim kolegama kako bi nastavio razgovore o daljem jačanju vitalnih odnosa SAD i Francuske po nizu pitanja, uključujući bezbednost u indo-pacifičkom regionu, klimatsku krizu, ekonomski oporavak od pandemije Kovida 19, transatlantski odnos i rad sa našim saveznicima i partnerima na rešavanju globalnih izazova i mogućnosti", navodi se u saopštenju Stejt departmenta u petak.

Tenzije oko dogovora AUKUS

Administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena najavila je 15. septembra novi sigurnosni pakt sa Australijom i Velikom Britanijom. Prema sporazumu, Australija će dobiti najmanje osam podmornica na nuklearni pogon koje će se graditi na domaćem tržištu koristeći američku tehnologiju. Dogovor je postignut nakon što je Australija odustala od ranijeg ugovora sa Francuskom o dizel-električnim podmornicama, što je razljutilo Pariz.

Francuska je opozvala svoje ambasadore u SAD i Australiji u roku od dva dana nakon objave. Le Drian je izjavio da postoji "kriza poverenja" u Sjedinjene Države.

Nakon telefonskog poziva predsednika Bajdena i francuskog predsednika Emanuela Makrona 22. septembra koim je pokušano ublažavanje tenzije oko dogovora o podmornicama, oba lidera su odlučila da "otvore proces dubinskih konsultacija" kako bi obezbedila "poverenje". Makron je takođe odlučio da se francuski ambasador Filip Etjen sledeće nedelje vrati u Vašington.

U četvrtak se američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven sastao sa Etjenom u Beloj kući radi "nastavka unapređenja zajedničke agende", uoči Bajdenovog sastanka sa Makronom u Evropi krajem oktobra. Obojica će tada prisustvovati samitu Grupe 20 u Rimu.

"Moramo se pobrinuti da postoji poverenje", rekla je u petak na telefonskom brifingu Karen Donfrid, nedavno potvrđena pomoćnica državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja.

Džejmes Goldgajer, koji je viši gostujući saradnik na institutu Brukings sa sedištem u Vašingtonu, rekao je da je Bajdenova administracija "izgleda bila pomalo zatečena ljutom francuskom reakcijom“ na sporazum AUKUS.

"Dobro je što dva predsednika traže načine da napreduju. Nema sumnje da Bajdenova administracija vidi Indo-Pacifik kao svoj glavni fokus. Američka politika prema regionima poput Evrope posmatra se kroz taj objektiv", rekao je Goldgeier za Glas Amerike.

Stejt department je u saopštenju naveo da se u američkoj delegaciji na oktobarskom ministarskom sastanku OECD-a nalaze i specijalni predsednički izaslanik za klimu Džon Keri i američka trgovinska predstavnica Ketrin Tai.

OECD i Kina

Na sastanku OECD razgovaraće se o klimatskoj krizi uz promovisanje prelaska na emisije sa nultom neto emisijom, kao i principima tržišne ekonomije, dok će se nastaviti posvećenost zajedničkim vrednostima kao što su demokratija, vladavina prava i ljudska prava.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta rekao je da je još jedan fokus na predstojećem sastanku OECD mreža "Plava tačka" (Blue Dot), mehanizam za sertifikaciju infrastrukturnih projekata koji ispunjavaju robusne međunarodne standarde kvaliteta.

Sjedinjene Države, Japan i Australija pokrenuli su mrežu Plavih tačaka 2019. Nazvana po pogledu na Zemlju iz svemira kao na puku "plavu tačku", ona podstiče razvoj sertifikovanjem javno-privatnih ulaganja u globalnu infrastrukturu koja su tržišno vođena, transparentna i ekološki održiva.

"Administracija je veoma zainteresovana za angažovanje istomišljenika i saveznika da razgovaraju o ponašanju netržišnih ekonomija, uključujući Kinu“, rekao je tokom razgovora Met Murej, visoki zvaničnik iz Biroa za ekonomska i poslovna pitanja Stejt departmenta na brifingu u petak.

Marej je za Glas Amerike rekao da će Kina na predstojećem sastanku OECD učestvovati kao posmatrač.

"Odvojeno od sastanka ministarskog saveta, i generalno, američka vlada je preduzela sveobuhvatan pregled trgovinsko-američkog odnosa SAD i Kine jer Sjedinjene Države pozdravljaju zdravu, poštenu konkurenciju sa našim trgovinskim partnerima. I ekonomska konkurencija sa NRK bi trebalo da bude poštena", dodao je Murej.

Blinken odlazi u Meksiko

Blinkenovo putovanje ove sedmice takođe uključuje sastanke u Meksiko Sitiju od 7. do 8. oktobra u sklopu američko-meksičkog bezbednosnog dijaloga.

Najviši američki diplomata pridružiće se američkom sekretaru za unutrašnju bezbednost Alehandru Maiorkasu i američkom državnom tužiocu Meriku Garlandu kako bi razgovarali o bezbednosnim pitanjima, izjavio je ove nedelje meksički ministar spoljnih poslova Marčelo Ebrard.

Sastanak na visokom nivou održava se usred nedavne migrantske krize, jer se desetine hiljada migranata sa Haitija okupilo prošlog meseca na američko-meksičkoj granici.

Bajdenova administracija potvrdila je 24. septembra da je improvizovani kamp u kojem se 15.000 haićanskih migranata bil u očajnim uslovima duž američko-meksičke granice sada prazan.

Krajem septembra, Meksiko je takođe počeo sa letovima kojima vraća haićanske migrante nazad u njihovu domovinu.

XS
SM
MD
LG