Linkovi

Premijer Australije: Ne žalim zbog otkazivanja ugovora o podmornicama sa Francuskom


Australijski premijer Skot Morison tokom video sastanka sa britanskim premijerom i predsednikom SAD
Australijski premijer Skot Morison tokom video sastanka sa britanskim premijerom i predsednikom SAD

Australija brani svoj novi dogovor sa SAD i Velikom Britanijom o nuklearnim podmornicama, zbog kojeg je raskinula ugovor vredan 40 milijardi dolara sa Francuskom. Zbog novog pakta tri zemlje, nastala je diplomatska kriza.

"Ne žalim zbog toga što sam stavio interese Australije na prvo mesto", rekao je premijer Skot Morison.

Raskid ugovora sa Francuskom, koja je za Australiju trebalo da izgradi konvencionalne podmornice, razbesneo je Pariz - bliskog saveznika Londona i Vašingtona. Francuska je opozvala svoje ambasadore u Vašingtonu i Kanberi.

Morison je rekao da razume da he Francuska razočarana otkazivanjem ugovora vrednog 40 milijardi dolara, ali istakao da Australija mora da odlučuje u svom najboljem interesu.

"O tom pitanju se mesecima razgovaralo, u pregovore su bili uključeni i ministri odbrane", rekao je Morison.

Novi trilateralni dogovor Australije, SAD i Velike Britanije stavio je Vašington u centar diplomatske krize sa Francuskom, za koju analitičari kažu da bi mogla trajno da ošteti odnose SAD sa francuskim i evropskim saveznicima.

Doveden je u pitanje i zajednički front za borbu protiv rastućeg kineskog uticaja, na koji je pozvao američki predsednik Džo Bajden.

Pariz je otkazivanje ugovora ocenio kao "nož u leđa", a francuski ministar spoljnih poslova Žan Iv le Drian je rekao da su odnosi Francuske sa SAD i Australijom "u krizi".

Premijer Australije Skot Morison je precizirao da je Francuska obaveštena o otkazivanju ugovora u sredu uveče, a on je zajedno sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom i predsednikom SAD Džoom Bajdenom novi pakt objavio u četvrtak ujutru.

Ministar odbrane Australije Piter Daton kazao je da je Sidnej bio otvoren i iskren u odnosu sa Fransukom. Nije želeo da otkrije koja je cena novog ugovora, ali je rekao da "nije jeftin projekat".

XS
SM
MD
LG