Linkovi

U pucnjavi na Floridi četvoro poginulih, među žrtvama majka i beba


Zadni deo kuće i razbijeno staklo na vratima kroz koja su u kuću upali zamenici šerifa tokom razmene vatre sa napadačem u Lejklendu, Florida, na fotografiji koju je napravila služba Šerifa.
Zadni deo kuće i razbijeno staklo na vratima kroz koja su u kuću upali zamenici šerifa tokom razmene vatre sa napadačem u Lejklendu, Florida, na fotografiji koju je napravila služba Šerifa.

Četiri osobe su ubijene, uključujući majku i bebu koju je ona držala, nakon masovne pucnjave organa reda i bivšeg marinca u rano u nedelju, koja je okončana u bolnici u kojoj je napadač, nakon što je uhvaćen i doveden kako bi mu bila pružena medicinska pomoć, iz bolničkog kreveta pokušao da otme oružje od policajca, rekao je šerif sa Floride.

Šerif okruga Polk Grejdi Džad rekao je da 33-godišnji Brajan Rajli izgleda ima probleme s mentalnim zdravljem koje se polako pogoršavalo nedeljama, ponavljajući svojoj djevojci da može komunicirati direktno s Bogom.

Nakon pucnjave sa policijom i zamenicima šerifa - gde je na desetine "ako ne i stotine metaka" razmenjeno ispred jedne kuće u Lejklendu, rekao je Džad, vlasti su pronašle 11-godišnju devojčicu živu, ali više puta pogođenu hicima, plus četiri žrtve. Među njima je bila i 33-godišnja majka koja je još držala svog tromesečnog sina i 62-godišnja baka, koja je živela u obližnjoj kući, kao i 40-godišnji muškarac.

Rajli, koja je služila kao snajper u Iraku i Avganistanu, izgleda da je nasumično pucao u porodicu, rekao je Džad na konferenciji za novinare u nedelju.

Preliminarni dokazi pokazuju da je 40-godišnji sudija Glison kosio travnjak u subotu uveče kada je Rajli prolazio i rekao da mu je Bog rekao da prestane jer će Glisonova kćerka izvršiti samoubistvo.

Druga osoba je došla da se suoči sa Rijlijem, rekavši mu da ta priča nije istinita i upozorila ga da će pozvati policiju ako ne ode, rekao je Džad. Vlasti su se odazvale na poziv i došle na mesto događaja, ali nisu pronašle Rajlija.

Otprilike devet sati kasnije, oko 4:30 ujutro, Rajli se vratio.

Slučajno, jedan poručnik nekoliko blokova dalje čuo je pucnje i odmah stavio agenciju u režim situacije sa aktivnim pucačem, što je dovelo sve državne i lokalne organe reda u tom području na lice mesta.

Nakon što se čula pucnjava, organi reda su stigli u kuću i zatekli Rajlijev beli kamion u plamenu i nenaoružanog Rajlija napolju,, obučenog u kamuflažnu uniformu.

Rajli je odmah utrčao unutra, gdje su vlasti ponovo čule pucnjavu, "ženski vrisak i cviljenje bebe", rekao je Džad.

Policajci su pokušali da uđu s prednje strane kuće, ali je ona bila zabarikadirana. Kada su ušli sa zadnje strane, naišli su na Rajlija, za koga se činilo da je obukao ceo pancir uključujući pokrivače za glavu, kolena i neprobojni prsluk.

Organi reda su ušlu u jaku razmenu vatre sa njim, pre nego što se Rejli povukao u kuću, rekao je šerif.

Sve je utihnulo, rekao je Džad, sve dok helikopterska jedinica nije upozorila ljude na terenu da Rajli izlazi. Pogođen je jednom nakon čega se predao.

U međuvremenu, policajci su čuli vapaje za pomoć u kući, ali nisu bili sigurni da li ima još naoružanih ljudi i plašili su se da je kuća zarobljena. Jedan narednik je ušao i uhvatio jedanaestogodišnju devojčicu koja je pogođena najmanje sedam puta.

Rekla je zamenicima šerifa da su unutra tri mrtve osobe, rekao je Džad, dodajući da je hitno operisana i da se očekuje da će preživeti.

Zamenici su poslali robote u kuću da provere da li ima eksploziva i drugih zamki. Kad je sve bilo čisto, pronašli su neidentifikovanu majku i bebu, Glisona i njihovog porodičnog psa. Svi su bili mrtvi sa ranama od vatrenog oružja. Bebina baka je takođe pronađena mrtva u kući pozadi. Vlasti nisu saopštile da li je Glason u srodstvu sa ostalim ljudima u kući.

Vlasti su saopštile da je Rileijeva djevojka, koja je četiri godine živela sa njim, sarađivala i bila u šoku, rekavši da on nikada nije bio nasilan, već je patio od PTSP-a i da je postajao sve nestabilniji.

Rekla je da je prethodne nedelje potrošio na, kako je rekao, sprovođenje misije dobijene od Boga i da je gomilao zalihe za koje je rekao da su za žrtve uragana Ida, uključujući cigarete u vrednosti od 1.000 dolara.

"Pre ovog jutra, ovaj momak je bio ratni heroj. Borio se za svoju zemlju u Avganistanu i Iraku", rekao je Džad. "A jutros je hladnokrvni ubica".

Rajli, koji nije imao kriminalni dosije, takođe je rekao vlastima da je na metamfetaminima. Njegovo vozilo takođe je bilo opskrbljeno opremom za vođenje vatrenog okršaja, saopštile su vlasti, uključujući i komplete za zaustavljanje krvarenja.

Dok mu je u bolnici pružana pomoć, Rajli je skočio i pokušao da zgrabi pištolj od policajca.

"Morali su ponovo da se bore sa njim na hitnoj pomoći", rekao je Grejdi Džad, pre nego što je na kraju savladan i vezan nakon čega su mu dati lekovi.

Očekuje se da će se oporaviti i da će biti prebačen u zatvor kako bi se suočio sa optužbom.

"Veliko pitanje koje svi mi imamo je - 'zašto'", rekao je državni tužilac Brajan Has. "Nećemo to znati danas, možda nikad".

XS
SM
MD
LG