Linkovi

Blinken boravi u Danskoj na razgovorima o ekonomiji i klimi


Državni sekrerar SAD Entoni Blinken maše nakon izlaska iz aviona na aerodromu u Kopenhagenu, Danska, 17. marta 2021.
Državni sekrerar SAD Entoni Blinken maše nakon izlaska iz aviona na aerodromu u Kopenhagenu, Danska, 17. marta 2021.

Američki državni sekretar Entoni Blinken boravi u ponedeljak u Danskoj na razgovorima o ekonomskim, bezbednosnim i klimatskim pitanjima, kao i o stalnom nastojanju administracije Bajdena da ojača veze sa saveznicima SAD.

Blinkenov raspored uključuje sastanke sa danskom premijerkom Mete Frederiksen i kraljicom Margretom II, kao i obilazak laboratorije za kvantne materijale na Univerzitetu u Kopenhagenu.

Nakon Danske, Blinken se uputio u Reikjavik na Islandu, gde će učestvovati na ministarskom sastanku Arktičkog saveta.

Blinken je rekao da je Kopenhagen "prva stanica na putovanju koje će fokus staviti na jačanje NATO, partnerstvo na Arktiku, suočavanje s klimatskom krizom i rešavanje drugih globalnih izazova sa kojima se suočavamo".

Na marginama razgovora na Islandu, Blinken treba da se sastane sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom, što je, kako saopštava Stejt department, prilika da razgovara o izgradnji "predvidljivijeg odnosa s Rusijom" i oblastima od zajedničkog interesa.

"Produžili smo važan Ugovor o novom START-u na pet godina odmah, ali takođe gledamo na područja u kojima se Rusija ponašala agresivno i preduzimala zlonamerne napore koje će, kako je rekao predsednik, koštati", rekao je novinarima visoki zvaničnik Stejt departmenta čije ime nije navedeno.

"Nećemo stajati skrštenih ruku. Ne težimo eskalaciji, jednostavno, opet, tražimo predvidljiviju, stabilniju vezu. I mislim da postoje područja u kojima možemo razgovarati o tim stvarima sa ministrom spoljnih poslova Lavrovom. I mislim da postoje područja u kojima možemo razgovarati o tim stvarima sa ministrom spoljnih poslova Lavrovom."

XS
SM
MD
LG