Linkovi

Bajden pozvao Rusiju i Kinu na samit o klimi 22. aprila


Predsednik Džo Bajden na konferenciji za novinare u Beloj kući u Vašingtonu.

Sjedinjene Države pozvale su lidere Kine i Rusije da učestvuju u globalnom samitu o klimatskim promenama u aprilu, saopštio je predsednik Džo Bajden.

On je rekao novinarima da još nije razgovarao sa kineskom predsednikom Ši Đinpingom i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom o tome, ali da "znaju da su pozvani".

Bajden planira globalni klimatski samit za Dan planete Zemlje, 22. april, što je deo njegove inicijative da klimatske promene podigne na nivo jednog od najvećih prioriteta američke vlade. Očekuje se da samit bude virtuelan, zbog restrikcija zbog pandemije.

Klimatske promene su jedna oblast u kojoj američki zvaničnici veruju da mogu da sarađuju sa Kinom i Rusijom, uprkos različitim stavovima o brojnim drugim pitanjima.

Bajden, koji je govorio u Beloj kući pred polazak za Delaver, gde će provesti vikend u svojoj kući, takođe je rekao da je upravo razgovarao sa britanskim premijerom Borisom Džonsonom, i nagovestio da je tema razgovora takođe bio klimatski samit.

Klima je bila i tema o kojoj je Bajden u četvrtak razgovarao sa evropskim liderima na virtuelnom samitu Evropskog saveta.

Očekuje se da će Bajdenova administracija do samita saopštiti koji je cilj odredila u smanjenju emisije ugljenika.

Na samit je pozvano 40 zemalja, od kojih su neke teško pogođene klimatskim promenima, neke uspešno ostvaruju klimatske ciljeve a neke zaostaju u tome.

Tramp je ismevao naučnike koji su upućivali hitna upozorenja o globalnom zagrevanju i njegovim posledicama - sušama, poplavama, uraganima i drugim prirodnim katastrofama. Kao jednu od svojih odluka, povukao je SAD iz Pariskog klimatskog sporazuma 2015.

Samit sledećeg meseca je prvi veliki međunarodni skup o klimi koji organizuje jedan američki lider u više od četiri godine, iako su lideri u Evropi i drugim delovima sveta nastavljali da održavaju razgovore.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG