Linkovi

Ledeni breg veći od Njujorka odvojio se od Antarktika


Pukotina na Brantovoj ledenoj ploči na Antarktiku (Foto: Reuters/British Antarctic Survey)

Naučnici Britanskog antarktičkog istraživačkog centra (BAS) saopštili su da se ogromni ledeni breg - veći od grada Njujorka - odvojio od severozapadnog dela Brantove ledene ploče na Antarktiku (koja je dobila ime po britanskom meteorologu Dejvidu Brantu, prim. nov), skoro 10 godina pošto su naučnici prvi put otkrili pukotine na njoj.

U saopštenju na svom vebsajtu, BAS navodi da se ledeni breg odvojio u petak i da ima površinu od 1.270 kvadratnih kilometara, a da je njegova debljina oko 150 metara.

Agencija je objavila da je Halejeva istraživačka istanica, koja se nalazi upravo na Brantovoj ledenoj ploči, a koja je dobila ime po engleskom fizičaru i astronomu Edmundu Haleju, ne bi trebalo da bude pogođena, jer se nalazi na delu ledene ploče koji je i dalje spojen sa kontinentom. BAS je preduzeo mere da se stanica premesti još 2016. godine, kako bi se izbeglo da se nađe na putu pukotina u ledu, koje je osoblje agencije osmatralo.

Direktorka BAS-a profesorka dama Džejn Frensis izjavila je da su naučnici agencije očekivali odvajanje, pošto su svakodnevno pratili oblast preko GPS instrumenata i satelitskih snimaka.

Frensis je dodala da se očekuje da će se ledeni breg ili pomeriti ili potonuti u blizini Brantove ledene ploče.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG