Linkovi

Federalne agencije traže od službenika da nose maske, razmatra se i obavezna vakcinacija


Doktor Brajan Monahan, Dr. Brian Monahan, pomoćni lekar Kapitola, sa predsedavajućom Predsteavnički domom Nensi Pelosi, 18 decembra 2020.
Doktor Brajan Monahan, Dr. Brian Monahan, pomoćni lekar Kapitola, sa predsedavajućom Predsteavnički domom Nensi Pelosi, 18 decembra 2020.

Bela kuća naložila je federanim agencijama da uvedu obavezno nošenje maski u federalnim zgradama za sve službenike i posetioce, bez obzira na to da li su vakcinisani, u područjima u kojima postoji značajna ili visoka stopa prenošenja Kovida 19 u zajednici, prenosi agencija Rojters pozivajući se na mejl Kancelarije za menadžment i budžet (OMB) prosleđen vladinim službama.

Među tim područjima, kako je u mejlu saopštio zamenik direktora OMB-a za menadžment Džejson Miler, od srede je i prestonica Vašington. Takođe se dodaje da osobe "koje nisu u potpunosti imunizovane moraju da nastave da drže fizičku distancu u skladu sa smernicama Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Prema podacima CDC-a, značajan ili visoki rizik od prenošenja koronavirusa postoji u najmanje 63 odsto okruga u SAD.

Stanovnici Njujorka nose zaštitne maske
Stanovnici Njujorka nose zaštitne maske

Američki Sekretarijat za unutrašnju bezbednost (DHS) prethodno je saopštio da će svi zaposleni, bez obzira na to da li su vakcinisani, morati da nose maske u zatvorenom prostoru i da drže fizičku distancu.

Taj primer sledile su i ostale vladine službe.

Glavni lekar u američkom Kongresu takođe je pozvao članove oba doma da ponovo nose maske da bi se usporilo širenje delta soja, što je izazvalo oštro protivljenje republikanaca.

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u utorak su izmenili smernice za nošenje maski i preporučili da i vakcinisani građani ponovo pokrivaju lice u zatvorenom prostoru u delovima Sjedinjenih Država gde postoji visoka stopa prenošenja Kovida 19.

Nevada i Kanzas Siti su među državama i gradovima koji su ponovo uveli obavezno nošenje maski posle novih smernica CDC. Kompanija Ford je takođe najavila da će ponovo uvesti obavezno nošenje maski u svojim fabrikama u Mizuriju i na Floridi, koje su među najteže pogođenim američkim državama.

Obavezna vakcinacija vladinih službenika?

Bela kuća ozbiljno razmatra potrebu da i federalni službenici pokažu dokaz da su vakcinisani protiv koronavirusa ili da se na neki drugi način podvrgavaju redovnim testiranjima i nose masku - što je potencijalno velika promena u politici koja odražava rastuću zabrinutost zbog širenja infektivnije delte varijante

Moguća obavezna vakcinacija za federalne službenike - bez obzira na brzinu prenošenja u njihovom području - jedna je od opcija koju razmatra Bajdenova administracija, izjavila je osoba upoznata s planovima koja je govorila pod uslovom anonimnosti, govoreći o stvarima koje trek treba da budu objavljene. Očekuje se da će Bela kuća objaviti konačnu odluku nakon završetka analize politike ove nedelje.

Prema analizi federalne Kancelarije za menadžment i budžet, 2020. godine bilo je više od 4,2 miliona federalnih radnika širom zemlje, uključujući i one u vojsci.

Predsednik Džo Bajden sugerisao je u utorak da se proširenje te obaveze na celokupnu federalnu radnu snagu "razmatra", ali nije ponudio više detalja. Odeljenje za boračka pitanja postalo je u ponedeljak prva federalna agencija koja zahteva vakcinaciju od svojih zdravstvenih radnika.

Širi zahtev koji se razmatra bio bi najznačajniji pomak Bajdenove administracije ove nedelje jer se Bela kuća bori sa porastom broja slučajeva koronavirusa i hospitalizacije širom zemlje usled širenja delta varijante i probojnih infekcija među vakcinisanim Amerikancima.

U utorak je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) promenio svoje smernice za nošenje maski i saopštio i rekli da bi svi Amerikanci koji žive u područjima sa značajnom ili visokom stopom prenosa koronavirusa trebalo da nose maske u zatvorenom prostoru, bez obzira na to da li su vakcinisani.

I baš tako, maske su se vratile i u Belu kuću.

Do utorka popodne, kada su najnoviji podaci CDC-a ustanovili da se Vašington DC suočava sa značajnim stopama prenošenja virusa, od osoblja Bele kuće zatraženo je da od srede počnu da nose maske u zatvorenom. Predstavnici štampe su zamoljeni da slede njihov primer, a osoblje i izveštači koji su ostali u Beloj kući stavili su maske.

Pomoćnik potpredsednice Kamale Haris podelio je maske novinarima koji su izveštavali o njenim aktivnostima ranije tog dana, tražeći da ih obuku pre nego što uđu u prostoriju gde je ona imla sastanak sa liderima indijanskim liderima o biračkom pravu.

Maske su takođe ponovo obavezne i u Predstavničkom domu.

Pozivajući se na nova uputstva CDC -a, pomoćni lekar Kapitola, Brajan P. Monahan, izdao je u kasno u utorak dopis kojim se ponovo uspostavlja zahtev za nošenjem maske koji važi za sve pojedince, vakcinisane ili ne, prilikom ulaska u prostorije Predstavičkog doma ili druge unutrašnje prostore u kompleksu kada su prisutni drugi. Kazne koje su utvrđene u skladu sa prethodnim kućnim redom mogu se izreći prestupnicima, mada će biti dozvoljeni izuzeci kada se zakonodavcima da da govore tokom procedura.

U Senatu, koji ima mnogo manje članova, maske se preporučuju, ali nisu potrebne za salu za sednice i druge zatvorene prostore.

"Svi pojedinci bi trebalo da nose dobro nameštenu medicinsku filtracionu masku", napisao je Monahan u sličnom pismu koje je dobilo Asošijeted pres.

Bajden je odbacio zabrinutost da bi nove smernice CDC-a za nošenje maske mogle da stvore zabunu kod Amerikanaca, rekavši da su oni koji ostaju nevakcinisani oni koji "seju ogromnu konfuziju".

"Što više učimo, što više sazanejmo o ovom virusu i delta varijanti, to moramo biti zabrinuti. I samo jedno znamo sigurno - da se ostalih 100 miliona ljudi vakcinisalo bili bi u sasvim drugom svetu “, rekao je Bajden novinarima nakon što je u utorak razgovarao sa zaposlenima u obaveštajnoj zajednici u Kancelariji direktora nacionalne obaveštajne službe.

Ali novi udarac po pitanju nošenja maski i vakcinaciji - samo dan ranije, sekretarka za štampu Bele kuće Džen Psaki izbegla je pitanja o tome zašto administracija tek treba da zahteva vakcine za savezne radnike - odražava neizvesnost oko koronavirusa.

Različite državne i lokalne vlade, privatne kompanije, rukovodioci bolnica i univerziteti širom zemlje vratili su se poslednjem obaveznom nošenju maske i uveli obaveznu vakcinaciju tokom poslednjih meseci, ali samo 60 odsto odraslih Amerikanaca je potpuno vakcinisano, a najnoviji talas koronavirusa posebno teško pogađa one zajednice sa niskim stopama vakcinacije. Na državnom nivou ukupno je u proseku više od 57.000 novih slučajeva dnevno i 24.000 hospitalizacija zbog Kovida 19.

Ali Bajdenova administracija je do sada izbegavala da uvede obaveznu vakcinaciju za svoje zaposlene - delimično i zato što su zvaničnici oprezni u daljoj politizaciji već ionako teškog pitanja jer postoji se suviše oštro suprotstavljaju obaveznoj vakcinaciji.

Psaki je u utorak priznala da su zvaničnici administracije svesni rizika da bi Bajdenova podrška obavenoj vakcinaciji za vakcine mogla ojačati protivljenje vakcinama među njegovim protivnicima.

"Predsednik svakako priznaje da on nije uvek pravi glas za svaku zajednicu o prednostima vakcinacije, zbog čega smo uložili onoliko koliko imamo u lokalne glasove i osnaživanje lokalnih glasova od poverenja", rekla je ona.

XS
SM
MD
LG