Linkovi

Rekordan broj Amerikanca umro od overdoziranja u 2020.


Špricevi sa fentanilom koji se koristi protiv bolova, a jedna je od najsmrtonosnijih droga u SAD
Špricevi sa fentanilom koji se koristi protiv bolova, a jedna je od najsmrtonosnijih droga u SAD

Više od 93 hiljade Amerikanaca umrlo je od overdoziranja drogom u prošloj godini, a stručnjaci ovaj skok objašnjavaju izolacijom koju je uzrokovala pandemija koronavirusa.

Prema zvaničnim podacima, broj umrlih od prekomerne upotrebe droge je veći nego u 2019, kada je tako umrlo 72 hiljade ljudi.

"Ovo je užasavajući gubitak ljudskih života", kaže Brendon Maršal sa Univerziteta Braun i dodaje da je epidemija overdozivanja u SAD već postojala, ali da je sada pandemija koronavirusa samo pojačla tu krizu.

Zavisnici za vreme pandemije nisu imali ni dostupnu pomoć zdravsvenih i socijalnih službi.

Stručnjaci kažu da su nekad dominantni među zavisnicima bili lekovi protiv bolova koji se dobijaju na recept, potom heroin a poslednjih godina fentanil - opasna jeftinija varijanta opiijata koja je jača od heroina i izuzetno smrtonosna.

Fentanil je lek, napravljen kako bi se lečili intenzivni bolovi, ali sada se prodaje nelegalno i meša sa drugim drogama.

Centri za prevenciju i kontrolu bolesti (CDC) saopštili su da je 60 odsto umrlih od overdoziranja koristilo fentanil. Osim u Nju Džerziju i Južnoj Dakoti, u skoro svakoj državi je povećan broj umrlih od overdoziranja.

Najveći porast uočen je u Vermontu, Kentakiju, Južnoj Karolini, Zapadnoj Virdžiniji, Kaliforniji.

Stručnjaci kažu da trenutno više ljudi umire od prekomernih doza droge nego od Kovida 19.

XS
SM
MD
LG