Linkovi

Izveštaj: Najmanji natalitet u SAD u više od jednog veka


ARHIVA - Novorođene bebe u bolnici u Njujorku, 16. februara 2017.

Stopa rađanja u Sjedinjenim Državama opala je za 4 procenta prošle godine, što je najveći godišnji pad u protekle 42 godine. To znači da je natalitet u Americi na najnižem nivou od kada je počelo vođenje evidencije pre više od jednog veka, pokazao je izveštaj objavljen u sredu.

Nacionalni centar za zdravstvenu statistiku, deo američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) saopštio je da je generalna stopa rađanja opala u svim većim rasama i etničkim grupama i u svakoj starosnoj dobi majki - u proseku 55,8 rođenja na hiljadu žena starih između 14 i 44 godine.

Prema izveštaju, broj novorođenih beba je opao na 3.605.201. To je najmanji broj novođenčadi od 1979 godine, i za četiri odsto je niži u odnosu na 2019. Ovo je i šesta godina zaredom da je natalitet padao u proseku 2 odsto godišnje, u odnosu na 4,3 miliona rođenja u SAD 2007.

Stopa rađanja u Americi opala je među svim rasnim i etničkim grupama i među majkama svih životnih dobi.
Stopa rađanja u Americi opala je među svim rasnim i etničkim grupama i među majkama svih životnih dobi.

Prema izveštaju, stopa rađanja među mladim ženama uzrasta između 15 i 19 godina, opala je za 8 procenata u odnosu na 2019. godinu, što je 30-ta uzastopna godina da natalitet opada u toj starosnoj grupi.

Kada je reč o etničkim grupama, stopa rađanja je pala 8 odsto među Amerikankama azijskog porekla, 3 odsto među ženama hispanskog porekla, 4 odsto među crnkinjama i belkinjama, i 6 odsto među ženama iz starosedelačkih zajednica (američkim Indijankama).

Procenat prerano rođenih beba (rođenih pre 37 nedelja trudnoće) je blago opao na deset procenata, nakon što je rastao pet godina uzastopno.

Objavljene statistike zasnivaju se na 98,87 odsto podataka o rođenjima 2020. godine, a obradio ih je Nacionalni centrar za zdravstvenu statistiku, zaključno sa 11. februarom 2021. Poređenja se obavljaju u odnosu na konačne podatke iz 2019. i ranije godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG