Linkovi

Tajvan kritikovao Kinu zbog novih vojnih vežbi blizu ostrva


Arhiva - Lovac kineske vojske na fotografiji Ministarstva odbrane Tajvana, uz koju nisu navedeni datum niti lokacija nastanka snimka.
Arhiva - Lovac kineske vojske na fotografiji Ministarstva odbrane Tajvana, uz koju nisu navedeni datum niti lokacija nastanka snimka.

Tajvan je u ponedeljak kritikovao Kinu zato što je izvršila druge vojne vežbe u okolini ostrva u manje od mesec dana, a njegov sekretarijat za odbranu navodi da je registrovao 57 kineskih aviona kako učestvuju u manevrima.

Kineska vojska je vojne vežbe započela u nedelju, uputivši svoje vojne avione i brodove ka Tajvanu, saopštili su i kinesko, i tajvansko ministarstvo odbrane.

Vežbe su se podudarile sa posetom grupe nemačkih poslanika koji su sleteli na Tajvan u ponedeljak ujutru. Delegaciju predvodi Mari-Agnes Štrak-Cimerman, koja predvodi Odbor za odbranu nemačkog parlamenta.

Nemački poslanici će se sastati sa predsednicom Tajvana Cai Ing-ven, kao i sa predsednikom tajvanskog Saveta za nacionalnu bezbednost i Savetom za kopnene poslove, koji se bavi pitanjima u vezi sa Kinom.

Kina je pojačala pritisak na tajvansku vojsku poslednjih godina slanjem ratnih aviona ili brodova mornarice ka ostrvu gotovo na dnevnom nivou. Kina polaže pravo na suverenitet nad ostrvom, koje se odvojilo od kopnenog dela 1949. nakon građanskog rata.

Vojne vežbe su nastavljene u ponedeljak. Kineska vojska navela je da su njena mornarica i vojno vazduhoplovstvo sproveli "zajedničke vežbe borbene gotovosti" u blizini Tajvana, fokusirajući se na kopnene udare i napade s mora. Cilj je bio da se "testiraju borbeni kapaciteti i odlučno odgovori na provokativne akcije spoljnih sila i separatističkih snaga za nezavisnost Tajvana", navedeno je u kratkom saopštenju kineske vojske u nedelju kasno uveče.

Iz kabineta predsednice Tajvana navedeno je da Kina iznosi "neosnovane optužbe" i snažno su osuđeni vojni manevri, uz ocenu da su mir i stabilnost u Tajvanskom moreuzu i celom regionu zajednička odgovornost Kine i Tajvana.

Pozicija Tajvana je veoma jasna u tome da neće doprinositi eskalaciji konflikta niti provocirati sporove, ali da će odlučno braniti svoj suverenitet i bezbednost, navedeno je u saopštenju.

Tokom 24 sata, između 6 ujutru u nedelju i 6 ujutru u ponedeljak ujutru, Narodnooslobodilačka armija Kine izvršila je nalete 57 ratnih aviona i četiri broda ka Tajvanu, saopštilo je tajvansko Ministarstvo nacionalne odbrane u ponedeljak ujutru. Dvadeset osam od tih aviona prešlo je srednju liniju Tajvanskog moreuza, nezvaničnu granicu uz koju su ranije poštovale obe strane.

Krajem decembra Kina je poslala rekordnih 71 avion i 7 brodova ka Tajvanu, što je najveća vežba takvog obima u 2022.

Tajvan će od srede održati svoje godišnje dvodnevne vojne vežbe. Cilj manevara uoči obeležavanja kineske nove godine je da se demonstriraju njegove odbrambene sposobnosti.

XS
SM
MD
LG