Linkovi

Bajden promovisao proizvodnju naprednih čipova tokom posete fabrici u Arizoni


Predsednik Džo Bajden u poseti fabrici za proizvodnju čipova tajvanske kompanije TSMC, Arizona, 6. decembar 2022. (Foto: AP/Patrick Semansky)
Predsednik Džo Bajden u poseti fabrici za proizvodnju čipova tajvanske kompanije TSMC, Arizona, 6. decembar 2022. (Foto: AP/Patrick Semansky)

Poseta predsednika Džoa Bajdena velikom građevinskom projektu u Feniksu u utorak, naglasila je ulogu savezne države Arizone u usmeravanju američke politike na proizvodnju poluprovodnika.

Bajdenova administracija zalaže se za jačanje domaće proizvodnje čipova sa više od 50 milijardi dolara subvencija.

Predsednik je obišao radove na izgradnji nove fabrike tajvanske kompanije TSMC, koja je saopštila da bi mogla da gradi još jednu fabriku i utrostruči svoje investicije u Feniksu na 40 milijardi.

Bajden je rekao da je to dobra vest za najvećeg klijenta TSMC-a, kompaniju Epl.

"To su najrazvijeniji poluprovodnici na planeti. Čipovi će napajati Ajfone i Mekbukove", istakao je Bajden. "Epl je morao da kupuje napredne čipove u inostranstvu. Sada će prebaciti većinu svog lanca proizvodnje ovde, kod kuće. To bi mogla da bude prekretnica."

Tajvanski gigant gradi objekat za proizvodnju čipova u Arizoni
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:11 0:00

Američke tehnološke kompanije već dugo proizvode u inostranstvu, posebno u saradnji sa TSMC-ijem, najvećom takvom kompanijom na svetu.

Pozivi da se to promeni učestali su nakon što su se Sjedinjene Države suočile sa nestašicom čipova zbog poremećaja u lancu snabdevanja izazvanog pandemijom Kovida 19.

Na situaciju su uticale i tenzije sa Kinom. Kina vidi Tajvan kao deo svoje teritorije, a američki zvaničnici bili su zabrinuti zbog dugoročnog snabdevanja čipovima, neophodnim za proizvodnju kompjutera, pametnih telefona, automobila, borbenih aviona i za baze podataka.

Administracija predsednika Bajdena zalaže se za proizvodnju najsavremenijih poluprovodnika u SAD.

Pred njegovu posetu u utorak, kompanija TSCM saopštila je da će pojačati tehnologiju proizvodnje naprednih čipova koji omogućavaju brže procesovanje i koriste manje energije.

"Umetničko delo, zgrada fabrike iza nas, je svedočenje da TSMC takođe preduzima ogromne korake kako bi pomogla da se izgradi čvrts ekosistem čipova u Sjedinjenim Državama", izjavio je Mark Liu, direktor kompanije.

Kompanija, koja je ranije najavila da će da zaposli 2 hiljade radnika, sada kaže da će taj broj biti 4 i po hiljade.

Savezna država Arizona je među onima koje se trude da privuku federalno finansiranje.

Državni univerzitet Arizone, u obližnjem Tempiju, pomaže u pronalaženju radne snage u rastućem sektoru proizvodnje čipova. Tu studenti, kompanije i startapovi rade na poboljšanju hardvera.

Sa 30 hiljada studenata inženjerstva, Državni univerzitet Arizone je najveća škola za inženjere u kojoj će se obučavati novi stručnjaci u ovoj oblasti.

XS
SM
MD
LG