Linkovi

Rusija: Odnosi sa SAD na istorijskom minimumu


ARHIVA - Predsednik Džo Bajden razgovara telefonom sa ruskim predsdnikom Vladimirom Putinom, u privatnoj rezidenciju u Delaveru, na fotografifji koju je objavila Bela kuća, 30. decembra 2021.
ARHIVA - Predsednik Džo Bajden razgovara telefonom sa ruskim predsdnikom Vladimirom Putinom, u privatnoj rezidenciju u Delaveru, na fotografifji koju je objavila Bela kuća, 30. decembra 2021.

Rusija je u petak saopštila da su odnosi sa Sjedinjenim Državama na istorijskom minimumu, odbacujući ideju da bi dve strane mogle da preokrenu stvari na polovini mandata predsednika SAD Džoa Bajdena.

"Bilateralni odnosi su verovatno na najnižoj tački istorijski, nažalost", rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Nema nade za poboljšanje u doglednoj budućnosti".

Već loše veze između SAD i Rusije postale su dodatno zategnute prošle godine kada je Rusija napala Ukrajinu, što je navelo Vašington i njegove saveznike da odgovore nizom sankcija protiv ruske ekonomije.

Sjedinjene Države su takođe pružile Kijevu značajnu ekonomsku i vojnu podršku, što nailazi na osudu ruskih zvaničnika koji su optužili Vašington da igra direktnu ulogu u sukobu.

Iako je bilo povremenih diplomatskih uspeha, uključujući razmene zatvorenikaza veterana američkih marinaca Trevora Rida i košarkašku zvezdu Britni Grajner, kontakti na visokom nivou su bili retki.

Američko-ruski razgovori o obnavljanju inspekcija u skladu sa novim sporazumom START o ograničenju nuklearnog naoružanja prekinuti su u poslednjem trenutku u novembru, dok je Kremlj umanjio šansu za direktne razgovore Bajdena i predsednika Vladimira Putina - koji su se poslednji put licem u lice sastali u Ženevi u junu 2021.

"Protekle dve godine bile su, uprkos početnim stidljivim nadama u vezi sa Ženevom... veoma loše za bilateralne odnose", rekao je Peskov.

Kremlj je držao otvorenom mogućnost daljih razgovora između direktora Spoljne obaveštajne službe Sergeja Nariškina i direktora američke Centralne obaveštajne agencije Vilijama Bernsa, koji su se sastali u Ankari u novembru.

XS
SM
MD
LG